Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Američko tržište rada nadmašilo očekivanja


Broj zaposlenih na platnim listama kompanija u nepoljoprivrednom sektoru porastao je u julu za 528.000 osoba na mjesečnoj razini, što je više nego dvostruko više od prognoze kompanije Dow Jones koja je predviđala 258 hiljadanovih radnih mjesta, javlja CNBC.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,5 posto, vraćajući se na razine prije pandemije, što je na povijesnom minimumu iz 1969., iako je stopa nezaposlenosti crnaca porasla za 0,2 postotna boda na 6,0 posto, dodaju američki mediji.

Tempo povećanja plaća također je ubrzan, s prosječnom plaćom po satu koja je porasla 0,5 posto na mjesečnoj razini i 5,2 posto u odnosu na isti mjesec 2021.

Ovi podaci ilustriraju kako kontinuiranu snažnu potražnju za radnom snagom u SAD-u, što ublažava strahove od recesije, tako i nemilosrdne inflatorne pritiske, navodi “Bloomberg”.

Dok je, s jedne strane, visok rast zaposlenosti i plaća dobrodošla vijest za predsjednika Joea Bidena, s druge strane, to će vjerojatno ojačati odlučnost Federalnih rezervi da ostanu na putu naglog povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdali inflaciju , procjenjuje ova njujorška agencija.

Objava Američko tržište rada nadmašilo očekivanja pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Business Magazine