Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

BiH dobila novih šest kilometara autoceste na koridoru 5c

Otvaranjem nove dionice autoceste na koridoru 5c kod Doboja mreža autocesta u Bosni i Hercegovini povećana je za više od šest kilometara. Ovo je prva dionica Koridora 5c kroz Republiku Srpsku koja je završena zahvaljujući kreditu Europske banke za obnovu i razvoj od 70 milijuna i grantu Europske unije od 15 milijuna eura, piše BHRT.

Bosna i Hercegovina dobila je novih šest kilometara autoceste na Koridoru 5c. Radi se o dionici koja povezuje Toviru i Kostajnicu kod Doboja, a uključuje dvije petlje, Johovac i Rudanka, kao i novi most preko rijeke Bosne.

“Značajna je za sve. Prvo za grad Doboj koji će s ovom dionicom smanjiti gužve kroz sam grad. Kad se u konačnici završi sav prolaz, odnosno kad se spoji s granicom Federacije, odnosno Medakovom. Drugi značaj je za Republiku Srpsku. I treća stvar, mislim da najveći značaj ima za BiH ta dionica. Odnosno čitav 5c“, kaže Slobodan Stanarević, ravnatelj JP Autoceste RS.

Osim što će poboljšati kvalitetu života Dobojlija, kako kaže gradonačelnik Doboja, već se javljaju investitori iz cijele Europe koji su zainteresirani za poslovanje u Doboju koji će uskoro biti na sat vožnje od Sarajeva, dva od Zagreba i Beograda i četiri od Budimpešte.

“Izgradnjom Koridora 5c onda imati mrežu autocesta koja će biti žila kucavica čitave BiH, ali ona prolazi kroz Doboj i to nas stavlja negdje u prioritet svih drugih“, kaže gradonačelnik Boris Jerinić.

Građani Doboja, koji je bio najveće željezničko čvorište u bivšoj Jugoslaviji, ne kriju zadovoljstvo što će njihov grad uskoro postati najveće raskrižje autocesta.

Najveći dio do sada završenog Koridora 5c izgrađen je zahvaljujući grantovima i kreditima Europske unije, odnosno europskih financijskih institucija.

“Bosni i Hercegovini konkretno je do sada odobreno grant sredstava u iznosu od skoro 700 milijuna eura. Uglavnom su sredstva odobrena za sektor transporta i uglavnom su grant sredstva odobrena za Koridor 5c“., kaže Sabina Dizdarević iz Direkcije za europske integracije.

Javna poduzeća Autoceste FBiH i Autoceste RS intenzivirala su suradnju u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je završetak izgradnje dionica autoceste na paneuropskom Koridoru 5c prioritet.

Centralna.ba