Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

BiH druga po nezaposlenosti u Evropi


Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto i dvostruko je viša u odnosu na prosjek u Evropskoj uniji. Veću stopu nezaposlenosti ima samo Albanija. Ovi su podaci pomalo iznenađujući s obzirom na to da poslovna zajednica već duže vremena upozorava kako na tržištu nema radnika, zbog čega su ih prinuđeni dovoditi iz drugih država. Jedno od obilježja vremena u kojem živimo je svakako dinamična migracija stanovništva.

“U julu 2023. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 350.461. U odnosu na juni povećao se za 1,1 posto, a u usporedbi sa julom 2022. godine smanjio se za 3,1 posto. Broj zaposlenih osoba u junu ove godine iznosio je 850.480. U odnosu na maj broj zaposlenih osoba se povećao za 0,2 posto“, javlja BHRT.

Iako je stopa nezaposlenosti dvostruko veća u odnosu na evropski prosjek, zadnjih desetak godina u stalnom je padu.

“2017. godine ta stopa nezaposlenosti u BiH je bila 20,5 posto. U 2020. godini oko 16 posto. Tako da ipak imamo jedan dobar trend smanjivanja nezaposlenih osoba i anketa o radnoj snazi i anketa o stopi nezaposlenosti i govore u tom prilogu.”, kaže Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Poslodavci tvrde kako je ponuda radne snage u BiH iscrpljena, jer većina onih koji su na uredima za zapošljavanje su upitne kvalifikacijske strukture. Nije mali broj onih koji rade na crno ili u inozemstvu, a na evidencijama se vode samo zbog određenih socijalnih davanja. Zbog toga se sve više angažiraju strani radnici.

Iako posla ima više nego ikada, sve veći broj građana napušta Bosnu i Hercegovinu. Ne pomažu ni veće plaće. U zadnjih 10 godina u inozemstvo je otišlo oko 600 hiljada bh. građana. Političari znaju za ove brojke, ali ne poduzimaju ništa.

Business Magazine