Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

BiH: U Kantonu Sarajevo januarski računi za grijanje bit će umanjeni za devet posto


Sredstva će građanima biti refundirana na način da će im za navedeni iznos od devet posto biti umanjeni januarski računi za grijanje, objavila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ovoj odluci prethodila je inicijativa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare koji je na posljednjoj sjednici ovog kantonalnog zakonodavnog tijela zatražio da se na osnovu podataka o utrošku prirodnog gasa, kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije u decembru i evidentnih odstupanja od planiranih utrošenih sredstava KJKP “Toplane”, izvrši umanjenje računa usluga centralnog grijanja za građane za navedeni mjesec.

Kako je obrazloženo, tokom decembra 2022. godine, dnevne temperature su bile iznad prosjeka, što je rezultiralo manjim utroškom svih energenata za zagrijavanje svih objekata u Kantonu Sarajevo, te je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa KJKP “Toplane”, usaglasilo ovaj modalitet umanjenja iznosa na računima za domaćinstva.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović najavio je također da Nezavisno tijelo Vlade KS priprema zaseban prijedlog korekcije cijena grijanja za sve korisnike usluga “Toplana”, za period 01. januara do 31. marta 2023. godine, zbog smanjenja cijene prirodnog gasa, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Business Magazine