Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

BROJ ZAPOSLENIH U OBA ENTITETA DOSTIGAO REKORDNU RAZINU: SARAJEVO PREDNJAČI PO BROJU RADNIH MJESTA

U Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu ima duplo više zaposlenih nego u svih ostalih sedam kantona zajedno.

Broj zaposlenih u oba entiteta dostigao je rekordnu razinu, nakon teškog razdoblja od početka 2020. do kraja 2021. godine kada je pandemija korona virusa “ugasila” na desetine hiljada radnih mjesta. U Federaciji BiH je krajem septembra bilo 538.336 radnika, što je za oko 18 hiljada više u odnosu na decembar 2020. godine kada je broj zaposlenih bio pao na 520.493.

Najveći broj zaposlenih nalazi se u tri kantona: Sarajevskom (164 hiljade), Tuzlanskom (101 hiljadu) te Zeničko-dobojskom kantonu (83 hiljade). Ova tri kantona imaju duplo više zaposlenih nego svih ostalih sedam kantona zajedno, što rječito svjedoči o regionalno neujednačenom razvoju Fedreracije BiH. To se posebno odnosim na tri kantona u Hercegovini u kojim radi duplo manje osoba nego u Sarajevskom kantonu. 

I u Republici Srpskoj je povećan broj radnika nakon pandemije: trenutno u manjem bh. entitetu ima 284.260 lica s radnom knjižicom dok je na kraju 2020. godine bilo 8.902 lica manje.

Također je primjetan neujednačen regionalni razvoj koji se ogleda u drastičnom zaostajanju Istočne Hercegovine gdje se već duže vremena registrira pad broja zaposlenih. Izuzetak je samo Trebinje i donekele Istočno Sarajevo. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat