Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

CIJENA U SVIJETU VEĆ DRUGU SEDMICU U PADU: KADA ĆE POJEFTINITI GORIVO U BIH

Međutim, isto tako, struka smatra da ne bi bilo iznenađenje da i u ovom slučaju izostane reakcija distributera, podsjećajući da su i ranije globalne cijene bile snižavane, ali da se to nije odrazilo na pumpe u BiH.

Nova radna sedmica na polju tržišta nafte i naftnih derivata donijela je nastavak pada cijene ovog energenta. Tako je nafta brent pojeftinila za isporuke u januaru za 0,6 posto, pa se za jedan barel sada plaća oko 87 dolara. 

Američka sirova nafta u ovom trenutku se prodaje ispod 80 dolara (na koti je 79,4), što je njena apsolutno najniža cijena od septembra, a cijena za januar utvrđena je na 79,68 dolara po barelu. I na evropskom tržištu cijene barela opale su na najniži nivo unazad dva mjeseca, i to za dolar po jednom barelu. Na londonskom tržištu nafta je na 87,62 dolara, a samo u prošloj sedmici pad je išao na 8,7 posto. 

Dalje prognoze nisu optimistične. Kina se nalazi u velikom problemu, jer raste broj zaraženih, pa samim tim pada i potražnja usljed mogućih jačih restrikcija u najmnogoljudnijoj državi na planeti. Pad cijena nafte, poručuje struka, slijedi i zbog usporavanja rasta privreda, pa zato slabi i potražnja za naftom. 

Osim situacije u Kini, trgovce brine i činjenica da je nafta izgubila dobitke ostvarene na početku posljednjeg kvartala kada su zemlje OPEC plus donijele odluku da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno. Pored toga, očekivani dalji pad cijena mogao bi da navede OPEC plus da dodatno smanji proizvodnju.

Edhem Bičakčić, stručnjak za energente, kaže za “Nezavisne” da je pozitivna stvar to što je došlo do pada cijene nafte na berzi te da bi pojeftinjenje goriva po pravilu trebalo uskoro očekivati i u BiH.

  • Istina, to sniženje kod nas dolazi sa kašnjenjem, ali bi sigurno bilo realno očekivati da to u mjeri u kojoj je na svjetskoj pijaci bude i kod nas. Naravno, u međuvremenu da se stare naručene količine istroše – pojašnjava Bičakčić.

Prema njegovim riječima, dalji trend cijena nafte na berzi zavisi od mnogo faktora. 

– Nastupa zima, ona će sigurno prouzrokovati povećanu potražnju za naftom za grijanje, pa i neke TE koje rade na naftu radiće da to nadomjeste, tako da ja ne očekujem ozbiljniji dalji pad cijena nafte. Ovo je stabilizirajuće, da one idu ispod 100 dolara po barelu i to je onda pozitivna vijest sa tržišta nafte – navodi Bičakčić.

On podsjeća da distributeri u BiH imaju slobodno formiranje cijena te da je upravo zbog toga realno očekivati da će sniziti cijene prateći situaciju na berzi.

  • Dobro bi bilo da se vlade uspostave što prije, da se imamo čemu nadati i da bi se pomoglo građanima – navodi Bičakčić.

Hayat