Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Cijene goriva pale, a cijene hrane i dalje rastu

U vremenu enormnih poskupljenja goriva cijene osnovnih životnih namirnica u stopu su pratile taj rast, ali činjenica da nafta od početka prosinca košta manje od 3 KM po litru i da je skoro za 1 KM jeftinija nego nekoliko mjeseci ranije kao da ne utječe na previsoke cijene hrane.

Naprotiv, u pojedinim oblastima u siječnju je zabilježen čak i nastavak poskupljenja.

– Problem je u percepciji, prvenstveno trgovaca, da će cijene na tržištu i dalje rasti, za što nema osnova jer ekonomski pokazatelji u svijetu upućuju na to da će se ekonomija u 2023. godini početi oporavljati.

Potrošače je početak godine dočekao novim cijenama. Imamo informacije da su u nekim gradovima pekarski proizvodi poskupjeli i do 30 posto, za što sumnjamo da ima opravdanja – kazao je Admir Arnautović, predsjednik Udruženja “Klub potrošača Srednje Bosne”.

Nakon novogodišnjih akcija i vraćanja cijena na staro, dodaje, postoji i privid poskupljenja pojedinih artikala.

– O trendovima u siječnju još je rano govoriti, ali bojim se da će BiH ponovo kasniti za ostatkom svijeta kad su u pitanju i oporavak od krize i smanjenje cijena na tržištu. Najbolji primjer su cijene goriva. Poskupljenje goriva u svijetu kod nas automatski prati rast cijena i goriva i svega ostalog. A kada gorivo u svijetu pojeftini, treba nam dosta vremena da cijene na našim crpkama padnu. Cijene hrane, podignute pravdanjem da je cijena goriva viša, nikada se ne vrate na staro – istaknuo je Arnautović.

Ekonomski analitičar Igor Gavran naglasio je da argumenti za poskupljenja više ne postoje, osim zlouporaba i pohlepe za profitom.

– Je li se netko izvlači iz nekih ranijih gubitaka i dugova, pokriva ulaganja ili druge rashode ili jednostavno besramno pljačka kupce radi ekstraprofita, nije ni bitno.

Bit je da su ključni čimbenici kojima je rast cijena pravdan u prethodnim mjesecima – poskupljenje goriva i drugih energenata i općenito rast cijena izvan BiH – sada promijenjeni i jedina promjena cijena koja ima logiku je njihov pad – dodao je Gavran.

Gavran je istaknuo kako se odgađanje pojeftinjenja u nekim slučajevima pravda zalihama kupljenim po višim cijenama, ali se radi o lažnim opravdanjima, jer zalihe nabavljene po povoljnijim cijenama svojevremeno nisu odlagale poskupljenja.

U slučaju da cijene zadrže ovakav trend, Gavran jedino rješenje vidi u rigoroznim inspekcijskim kontrolama, drastičnim kaznama, pa i zatvaranju objekata koji pljačkaju kupce, uz objavu podataka o onima što su krizu koristili da love u mutnom, prenosi Dnevni Avaz.

Centralna.ba