Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini sigurno će rasti, a razlog nisu sankcije na uvoz ruske nafte

Stručnjaci za energetiku u narednih mjeseci predviđaju rast cijena goriva u Bosni i Hercegovini maksimalno do četiri marke. Ključni razlog nisu sankcije na uvoz ruske nafte, već odluka OPEC-a da smanji proizvodnju sirove nafte za dva milijuna barela dnevno, piše BHRT.

“Ona cijena koja bi zadovoljila zemlje OPECA se kreće između 100 i 120 dolara i sve je usmjereno na tim cijenama barela nafte i samim time i kod nas derivati u studenom i prosincu u narednom periodu ne bi trebali biti ispod 3 marke,. Neka maksimalna cijena s ovim cijenama do 120 dolara je da bude maksimalno četiri marke“, kazao je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

„U Europi će biti, ako se nastavi sukob u Ukrajini i sankcijska politika Europe prema Rusiji i Rusije prema Europi, cijene energenata biti najveće na planeti, a mi smo htjeli to ili ne dio Europe“, kazao je Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku iz Srbije.

Distributeri iz RS uvezu više nafte i naftnih derivata iz Srbije nego njihove federalne kolege. Kako će se embargo na uvoz ruske nafte odraziti na cijene i tržište u RS nismo uspjeli saznati, jer predsjednik Udruženja distributera nafte RS nije odgovarao na naše pozive ni upite.

U federalnom Udruženju distributera naftnih derivata kažu da je nezahvalno prognozirati kakve će cijene biti u budućnosti. Objašnjavaju da je zbog veće potrošnje prerađena nafta skuplja od benzina.

“Povećana cijena derivata je zbog toga što je manjak plina na tržištu i što su mnogi prešli na naftu. Cijena prerađene nafte je otišla u nebo, jer je velika potražnja za njom. Naše cijene su jednake ili veće u odnosu na okruženje zato što je BiH jedina zemlja koja nije napravila nikakvu intervenciju u poreznoj strukturi“, rekao je Milenko Bošković, predsjednik Udruženja distributera naftnih derivata FBiH.

Ekonomski analitičari predviđaju izazovnu zimu za Bosnu i Hercegovinu. Ne očekuju da će sankcije na rusku naftu značajnije utjecati na bh.tržište.

“Moguće za određene derivate, tipa benzin, ali kratkoročno dosta veći utjecaj ima nadolazeća zima i energetska kriza i rast cijena prirodnog plina i električne energije, što posljedično može voditi rastu cijena nafte“, rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Američke rezerve su s 800 milijuna barela pale na blizu 300 milijuna. Stručnjaci upozoravaju da će američke strateške rezerve u siječnju biti prinuđene da kupuju 60 milijuna barela, što će dodatno utjecati na rast cijena sirove nafte.

Centralna.ba