Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Delić na ‘Danima poduzetništva’ istakao potencijal malih biznisa

[ad_1]

Tim povodom, resorni ministar Adnan Delić prisustvovao je današnjem panelu “Značaj cjeloživotnog učenja i neformalnog obrazovanja za poduzetništvo žena u BiH”, na kojem se obratio okupljenim poduzetnicama, kao i onima koje to žele postati.

Delić je istakao važnost podrške projektima kojima je cilj jačanje i osnaživanje žena u oblasti poduzetništva, posebno onih iz kategorije malih biznisa, kazavši pri tome da je svaki vid podrške, kao što su edukacije, radionice, motivacija i finansijska podrška na početku, uvijek značajniji i važniji od podrške koja dođe poslije, jer počeci su uvijek najteži.

“Mi u Ministarstvu smo to prepoznali i imamo programe kojima potičemo razvoj i rast malih i srednjih biznisa, onih koji žele dalje raditi na proširenju svog poslovanja, bilo kroz povećanje proizvodnje ili modernizaciju poslovanja – od digitalizacije, standardizacije do klasičnog proširenja proizvodnje. Osim toga, unaprijedili smo naše programe poticaja u odnosu na prethodnu godinu i cilj je, osluškujući stvarne potrebe privrednika, te programe iz godine u godinu unapređivati”, naveo je Delić.

Cilj je, kako je istakao, osigurati makrostabilnost kroz ulaganje u infrastrukturu, odnosno proširenje poslovanja i tehnološku modernizaciju pogona malih i srednjih preduzeća, poticanje izvoza, pomoć malim i srednjim poduzećima pri pristupu povoljnijim izvorima finansiranja kroz plasiranje beskamatnih kreditnih linija.

Ove godine 25 poduzetnica prošlo je javni poziv, a odobrena su im sredstva u ukupnom iznosu 220.000 KM, dok je na programu podrške osnivanju startup biznisa 27 žena, od ukupno 47 kandidata. Prošle godine na ovom programu prošlo je 17 žena, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Business Magazine