Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Deutsche Bank ne napušta Rusiju


Deutsche Bank saopćila je da ne bi bilo “praktično” da zatvori svoje poslovanje u Rusiji, uprkos sličnim potezima velikih korporacija koje se žele distancirati od Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu.

U razgovoru za CNBC, glavni finansijski direktor njemačke banke branio je tu odluku, rekavši da ona zavisi o njenoj dužnosti brige prema klijentima koji još uvijek posluju u zemlji.

Ova odluka donesena je unatoč tome što  druge velike banke preduzimaju poteze da se povuku iz Rusije. U prvom odlasku Wall Streeta, Goldman Sachs je  rekao da gasi svoje poslovanje u zemlji, dok je HSBC rekao osoblju da počnu prekidati  svoje poslove s ruskim bankama.

“Tu smo da podržimo naše klijente. Stoga, iz praktičnih razloga, povlačenje nam nije opcija. To ne bi bilo ispravno učiniti u smislu upravljanja odnosima s klijentima i kojima želimo pomoći da upravljaju svojom situacijom”, rekao je James von Moltke.

Von Moltke je dodao da bi banka bila spremna preispitati svoju poziciju ako politička situacija dodatno eskalira i njeni klijenti u Rusiji – uglavnom multinacionalne kompanije– prestanu s poslovanjem u zemlji.

“Naravno, morat ćemo gledati kako se ova situacija razvija i razmotriti svoj položaj u Rusiji kako bismo stekli veću jasnoću u pogledu razvoja događaja”, rekao je.

Business Magazine