Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Direktor tvornice u BiH pozvao da mu “ne kradu radnike”

Tehnički direktor banjalučke kompanije Bema Marinko Umičević objavio je na svom profilu na društvenim mrežama poziv državnim institucijama da prestanu, kako je kazao, krasti radnice ove kompanije, prenosi Biznis.

– Ne kradite mi bagrenje (radnike)! U posljednje vrijeme je pomama radnica pred penziju da idu da rade kao čistačice u UKC RS ili u Vladu RS. To su sve žene kojima je ostala godina ili dvije do penzije i na pitanje zašto odlaze da rade kao čistačice tamo za plaću manju preko 200 KM odgovaraju da se tamo ništa ne radi i ne moraju biti svaki dan na poslu – naveo je Umičević.

Zbog toga je, kako je kazao, razočaran i uvrijeđen.

– Mi smo uložili u obuku tih radnica i žene su pred penzijom, a da ih sad netko prima da rade kao čistačice. Zato apeliram i tražim od tih državnih institucija za koje mi iz realnog sektora izdvajamo sredstva, da nam na takav način ne kradu radnice. Razumijem kada netko ide trbuhom za kruhom, ali ovo stvarno nema smisla, da je tolika pomama za čistačicama u državnim institucijama i UKC-u. Nemam s čim da se se borim, ali moram da izrazim revolt. Da pitam te odgovorne ljude koji ih primaju zašto to rade? Ukoliko već treba toliko čistačica, ukoliko se toliko radi, odnosno „prlja“, iznajmite agenciju za čišćenje, pustite naše radnike da rade kod nas – poručio je Umičević.

Podsjetimo, kompanija Bema bavi se proizvodnjom obuće i radi, između ostalog, za poznate kupce u inozemstvu. Kako se navodi na web stranici Beme, ovo je najveća tvornica obuće u BiH. Ima preko 1300 zaposlenih i proizvodi na dvije lokacije.

Pred kraj prošle godine kompanija je objavila oglas za čak sto radnika a tom prilikom Umičević je naveo kako su plaće radnika u ovoj tvornici 950 KM uz prijevoz i topli obrok.

 

Centralna.ba