Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Direktorica FIPA-e na sastanku s ambasadorom Republike Slovenije u BiH


Direktorica FIPA-e Milica Marković sastala se s ambasadorom Republike Slovenije u BiH Damjanom Sedarom kako bi razgovorali o budućim aktivnostima vezanim za podršku postojećim slovenačkim investitorima u BiH i privlačenju novih.

Republika Slovenija je u periodu je do do 31. 12. 2021. investirala ukupno 644.1 milion eura ili 7.7 posto od ukupnih direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini. Po iznosu investicija Republika Slovenija je na četvrtom mjestu na listi zemalja najznačajnijih investitora u BiH u 2021.godini.

Tokom sastanka direktorica Marković je iskazala zahvalnost Sloveniji za podršku koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom EU putu, posebno nedavano održanom sastanku političkog vrha EU-a i zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, gdje je potvrđena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, kao  podršku slovenskim investicijama u BiH.

Sagovornici su ocjenili da postoji dodatni prostor za intenziviranje saradnje, uvažavajući dobre bilateralne odnose dviju zemalja u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu, ističući činjenicu da Bosna i Hercegovina sa Republikom Slovenijom ima potpisan „Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja“, kao i “Sporazum o zaštiti i promociji investicija”.

Razgovarano je i o aktivnostima novoosnovanog Slovenskog udruženje privrednika u Bosni i Hercegovini, čije suosnivače čine NLB Banka d.d., Sarajevo, Triglav osiguranje d.d., Sarajevo, Triglav osiguranje a.d., Banja Luka, Petrol BH Oil Company d.o.o., Sarajevo i MIBO komunikacije d.o.o. Sarajevo.

Primarni cilj udruženja je unaprijeđenje privrednih odnosa i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, uz napore za integraciju i razvoj privrede BiH u regionalnom i opštem smislu, iznalaženje potencijalnih rješenja za probleme nastale na poslovnoj saradnji između članova Udruženja.

 

Business Magazine