Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

DOK CIJENA U MARKETIMA DIVLJA, BIH UVEZLA DUPLO VIŠE MLIJEKA NEGO ŠTO JE IZVEZLA! MLJEKARI OČAJNI: OD NAS GA KUPUJU ZA 92 FENINGA

U Bosnu i Hercegovinu prošle godine uvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 224 miliona maraka, dok je vrijednost izvoza bila 113 miliona maraka.

Za vanjskotrgovinski disbalans domaći proizvođači smatraju odgovornim Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine koje nije donijelo adekvatne mjere da zaštite mljekare.

Vinka Savić iz Verića kod Banje Luke 25 godina bavi se uzgojem junadi i proizvodnjom mlijeka. Na svojoj farmi ima 90 grla, od čega 50 krava od kojih dobija i do 800 litara mlijeka. Kaže da je mljekara koja otkupljuje sirovo mlijeko najavila od juna smanjenje otkupne cijene za 8 pfeninga, pa će litar koštati samo 92 pfeniga. A u marketima litar mlijeka je gotovo tri puta skuplji. Bit će to pogubno za ovu farmu. Niko ne pita koliko košta da se proizvede litar sirovog mlijeka, naročito sad kad su nam vremenski uslovi uništili usjeve, kaže vlasnica farme.

  • Vide i sami kakva je situacija. Ništa pokosili nismo, ni sijeno osušili, zelenu travu kosimo, kukuruza 100 dunuma nismo posijali i ne vidim razloga što bi smanjivali, a hoće da smanje.

Mljekari na području Tuzlanskog kantona kažu da imaju najmanju otkupnu cijenu u Bosni i Hercegovini i pad proizvodnje. Zbog lošeg vremena nisu zasijali 40 odsto kukuruza, a smanjena im je otkupna cijena mlijeka za sedam odsto.

Eldin Galibanović, predsjednik Udruge mljekara TK, kaže da oni nisu dobili ni marku.

  • Farmeri u Tuzlanskom kantonu nisu dobili ni marku kada su u pitanju podsticaji sa federalnog nivoa. Mi trenutno imamo cijenu mlijeka u TK od 65 do 90 pfeninga sa ovim pojeftinjenjem. Kolege iz ostalih kantona i entiteta su sa znatno većim cijenama.

Mljekari u entitetu RS kažu da podsticaji Ministarstva poljoprivrede RS nisu dovoljni i ne mogu spasiti domaće proizvođače od dampinških cijena. U Udruženju mljekara RS pitaju šta radi Odjel za zaštitu domaće proizvodnje u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kad nije donio nijednu mjeru.

  • Sa sadašnjih 20.000 proizvođača mlijeka u BiH mi smo spali na 9.000–10.000. Neko je njima govorio i oni su krivi za zatvaranje 11.000 farmi. Neka uvedu prelevmane. Neka se izjednači onaj dio koji se daje u drugim zemljama sa našim podsticajima i neka se razlika vrati u taj sektor“, kaže Milajn Erbez, iz Udruge mljekara RS.

A u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bez komentara. U međuvremenu, uz snižavanje otkupnih cijena i nebrigu, ili nedovoljnu brigu nadležnih, domaća proizvodnja sve više slabi a mljekarima prijeti zatvaranje farmi, piše BHRT.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat