Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Edin Hozan, načelnik Općina Jajce: Još oko 10 miliona KM za nastavak kapitalnih projekata u 2022.

Na posljednjim lokalnim izborima građani Općine Jajce, funkciju načelnika Općine po treći put su povjerili Edinu Hozanu, što je bila svojevrsna potvrda njegovog predanog i uspješnog rada u prethodnih osam godina.

Opredijeljen da opravda ukazano povjerenje, načelnik Hozan je svoj rad i u 2022. godini, usmjerio na brojne projekte posvećene razvoju Općine i unaprjeđenju uslova života svih građana Jajca.

Tako u 2022. godini nastavljaju sa realizacijom kapitalnih projekata u vrijednosti cca.10 miliona KM, a poseban prioritet će dati realizaciji brojnih atraktivnih projekata u oblasti turizma.

Svi ovi projekti imaju za cilj podići kvalitet življenja ljudi, ali i osigurati bolji i sigurniji protok ljudi i roba. Posebno nas raduje što su sve projekte izgradnje i rekonstrukcije puteva i mostova radile jajačke firme, što je posebno značajno u vremenu kada je važno sačuvati radna mjesta“, kaže Hozan.

Općina Jajce ima visok nivo investicija, koje i u ovim teškim vremenima, doprinose razvoju i zapošljavanju. Koje najvažnije infrastrukturne projekte ste realizovali u 2021.?

Na sanaciju i rekonstrukciju gradskih ulica, lokalnih puteva i mostova na području općine Jajce u 2021. godini uloženo je više od 8 miliona KM. Urađena je sanacija i rekonstrukcija javne rasvjete, sanacija deponije Kruščica, projekti vodosnadbjevanja i kanalizacije, rekonstrukcija i izgradnju sportske infrastrukture, izrada prostorno- planske dokumentacije.

Nastavili smo realizaciju projekata modernizacije javne rasvjete na području cijele općine, zamjenom postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom, u svrhu zaštite okoliša i smanjenja troškova potrošnje električne energije. Projekat iznosi više od 1.140.000 KM,a finansira se po ESCO modelu, iz ostvarenih ušteda energije. U 2021. godini izdvojili smo i 300.000 KM za proširenje mreže javne rasvjete u naseljenim mjestima na području općine.”

Sa realizacijom infrastrukturnih projekata nastavil ste i u 2022. godini. Šta je prioritet?

U cilju poboljšanja cestovne infrastrukture u svim mjesnim zajednicama na proljeće 2022. uslijedio je nastavak realizacije potpisanih ugovora iz 2021. godine, čija vrijednost iznosi 5,5 miliona KM. Također, više od milion KM vrijedan je Ugovor o izgradnji mosta preko Plive u sklopu kompleksa UP SRC „Mračaj“, koji će biti poveznica sa magistralnim putem M-5.

Veliki značaj za nas ima i projekat „Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u FBiH – WATSAN FBiH“, kojim se trajno rješava pitanje vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u naseljima na desnoj obali Vrbasa. Projekat se implementira već nekoliko godina, a do sada je izgrađena vodovodna mreža za dio naselja na desnoj obali Vrbasa i povezana sa gradskim vodovodom, rekonstruisana gradska vodovodna mreža i izgrađena kanalizaciona mreža u dužini od 50 kilometara.

U 2022. godini nastavljena je izgradnja vodovoda za naselja na desnoj obali rijeke Vrbas sa izvorišta Resnik. Sredstva su osigurana putem kredita Evropske investicione banke (EIB), te bespovratnim sredstvima Eu u visini od 1,5 miliona eura, koja su osigurana putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). U 2022. godini imamo u planu i izradu Glavnog projekta modernog stadiona Mračaj.

U ovoj godini ponovo ste započeli aktivnosti na nominaciji za prestižnu Listu svjetske baštine UNESCO-a, ali i brojne projekte u oblasti turizma?

Da, usvojili smo Odluku na Općinskom vijeću da ponovo krenemo u proces upisa nekih od naših nacionalnih spomenika na UNESCO-vu listu. Jajce ima najveću koncentraciju prirodnih i kulturnih bogatstava na jednom mjestu: 30 nacionalnih spomenika, Veliko i Malo Plivsko jezero, vodopad u centru grada, a sve su to fantastični lokaliteti za razvoj različitih događaja. „Vodopad Plive najveće je prirodno čudo Jajca…“. ovim riječima Američki magazin Thrillist opisao je Jajce i uvrstio ga na Listu najljepših manjih gradova na svijetu, navodeći da je to jedno od najbolje očuvanih drevnih mjesta u BiH. Općina Jajce uzela je učešće i u nekoliko projekta koji se finansiraju sredstvima EU u okviru EU4Business. Radi se o realizaciji projekata “Staza stare pruge” i “Magična penjališta BiH”, koji će doprinjeti razvoju i unaprjeđenju turističke ponude. U ovoj godini pokrenuli smo i aktivnosti na osnivanju Turističke zajednice Jajca, koja će omogućiti da se sektor turizma dodatno razvija.”

Koliko je Općina uložila sredstava u sektor turizma u prošloj godini i kakve su procjene za turističku sezonu 2022.?

U poboljšanje turističke ponude, sufinansiranje projekata i manifestacija razvoja turizma i ulaganje u turističku infrastrukturu i sufinansiranje sadržaja iz oblasti kulture izdvojeno je 255.000 KM. Obogatili smo i naš park na prilazu Vodopadu adrenalinskim parkom za djecu, što je osvježilo našu ponudu, uz zip line iznad Vodopada koji je i dalje najveća atrakcija za turiste. Procjenjujemo da je u 2021. gotovo 100.000 turista posjetilo Jajce, što je 70-80% od posjeta u 2019. godini. Dosadašnje procjene posjeta govore da će 2022. godina biti posebno uspješna u turističkom smislu. Ono čime se možemo pohvaliti jeste da smo u 2022. godinu ušli sa projektom „Doživi ljeto u Jajcu 2022“. Urađena je i Interaktivna mapa Jajca https://www.opcina-jajce.ba/ i sigurni smo da će ova platforma uveliko pomoći da se i na ovaj način turisti upoznaju sa našim gradom.

Značajan dio budžeta Općine usmjerili ste i na programe podrške razvoja lokalne zajednice. O čemu je riječ?

“Općina Jajce je u 2022. godinu ušla sa usvojenim Budžetom/Proračunom za 2022. godinu u iznosu od 12.775.257,00 KM. Naši programi za podršku razvoja lokalne zajednice koje realizujemo svake godine su jedinstveni. Za pokretanje malih biznisa kroz najbolje poslovne ideje mladih, subvencioniranje kamata kao podrška privrednicima, ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih COVID-19, poticaje u poljoprivredi, program podrške porodiljama i stipendiranje u 2021. godini izdvojeno je više od milion KM.”

Koje olakšice ste uveli za privrednike u cilju ublažavanja posljedica COVID-19?

“Nakon što je tokom 2020. godine usmjerila gotovo 300.000 KM i podržala 116 privrednih subjekata. U cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 za 2021. godinu, Općina Jajce je oslobodila privredne subjekte koji posluju na području općine plaćanja komunalnih naknada, naknada za zakup općinskih poslovnih prostora i naknada za zauzimanje javnih površina. Ovo pravo ostvario je veliki broj subjekata, koji su svoju zahvalnost na podršci uputili Općini Jajce.”

Evidentno je da privrednicima Općine Jajce nedostaju stručna zanimanja i kvalifikovani i obučeni radnici. Kako im pomažete u tom smislu?

“Strategijom razvoja privrede planiramo realizaciju projekta „Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja“. Općina Jajce već sedamaestu godinu izdvaja sredstva za stipendiranje uspješnih studenata. U te svrhe do sada je iz Budžeta Općine Jajce izdvojeno cca. 2,9 miliona KM i dodijeljeno gotovo 3.000 stipendija.

Također, projekat upošljavanja mladih sa VSS za obavljanje pripravničkog staža i sticanje jednogodišnjeg radnog iskustva Općina Jajce implementira već 12 godina, a kroz isti je prošlo gotovo 200 volontera. Projekat u cjelosti finansira Općina Jajce, a u 2022. smo uposlili 24 nova volontera.”

„Grant za poljoprivredu“ je projekat koji Općinu Jajce stavlja korak ispred drugih općina. Recite nešto više o tome?

“Općina Jajce je među rijetkim općinama u FBiH, koja godišnje izdvaja iz budžeta značajna sredstva, oko 500.000 KM za podsticaj i razvoj poljoprivrede. Najviše sredstava izdvoji se za poticaje u mljekarstvu i investicije u poljoprivredi. Općina Jajce godišnje premira oko 2 miliona litara mlijeka izdvajajući 200.000 KM, čime podržava 250 korisnika sa preko 2.500 grla stoke. Za poticaje investicijama u poljoprivredi, Općina je u 2021. usmjerila 104.366 KM.”

Znatna sredstva izdvajate i za podsticaj mladima da otpočnu vlastiti biznis?

“U proteklih šest godina Općina Jajce izdvojila je gotovo 500.000 KM i podržala 67 ideja za pokretanje biznisa mladih. Općina je prepoznala njihove dobre ideje i podržala ih kroz bespovratna sredstva, ali i korištenjem njihovih usluga i kupovinom proizvoda, potiče da se biznis mladih obrtnika širi. Također, Općina je u prošloj godini izdvojila 80.000 KM bespovratnih sredstava namijenjih poticaju zapošljavanja, a 12 mladih Jajčana i Jajčanki je u 2021. godini pokrenulo vlastiti biznis.”

Dakle, Općina Jajce posebno brine za mlade?

“Iznosom od 7.000 KM Općina subvencionira prvo stambeno zbrinjavanje kao podrška mladima u nastojanjima da ostanu u svom gradu, a posebno smo ponosni i na naš program podrške porodiljama. Novčanim darom nagradimo svaku novorođenu bebu Jajca. Projekat realizujemo već 7 godina, a do sada smo izdvojili gotovo 600.000 KM i darovali više od 1.000 beba.”

“To je svakako prvo izdanje MoonJune festivala, koji će okupiti brojna svjetska imena jazz muzike iz SAD-a, Njemačke, Italije i Indonezije, a koncerti će se održavati na atraktivnim lokacijama u gradu, od platoa Katakombi do Vodopada Plive. Ove godine Jajce će ugostiti brojne umjetnike na 41. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH, te brojne viteške postrojbe iz BiH i regiona na 4.Danima srednjovjekovlja. Također, bit će upriličene i projekcije filmova ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Među najvažnijim sportskim događajima su i 7. Međunarodni skokovi s Vodopada, za koje se tvrdi da su najizazovniji skokovi u regiji.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić/Poslovne