Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Ekonomist predložio dva načina smanjenja cijene goriva, ni u jednom slučaju država ne gubi

Makroekonomski analitičar, Faruk Hadžić, predložio je dvije mjere za koje kaže da bi značajno smanjile cijene goriva u BIH, a pritom budžet ne bi bio ništa tanji nego prije poskupljenja.

Prva mjera je pod hitno i bez odlaganja privremeno suspendirati akcize na gorivo.

– Ovo je hitna mjera, da nikakvi izgovori od strana donositelja odluka nisu mogući – kaže Hadžić.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se smanjuje cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM ovisno od vrste goriva.

– Druga mjera uključuje obračun PDV, ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM koja je bila prije godinu dana. Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cijene goriva, država ekstra zarađuje na PDV 0,19 KM po litri benzina – napisao je Hadžić na Twiteru.

Kako objašnjava, cilj ove mjere je samo da država uzima isto na PDV kako je to bilo prije rasta cijena, a ne da ekstra zarađuje zbog inflacijske krize.

Dakle, ako bi se ova mjere usvojila, kaže Hadžić, cijena litre goriva bi odmah bila niža za 0,54 KM po litri benzina, ili 2,77 KM. Za referentne cijene je uzeo one u Žipaniji Sarajevo.

– Država ne bi imala bilo kakav gubitak ili smanjenje u naplati neizravnih poreza. Po osnovu akciza, za šest mjeseci bi smanjenje u naplati bilo oko 250 milijuna KM. Međutim, podaci UNO BiH pokazuju da su prihodi od neizravnih poreza u prvih pet mjeseci 2022. godine veći za 739 milijuna KM ili 23,88 posto u odnosu na isti period 2021. godine. Sa smanjenjem akciza, već su sada u plusu gotovo 500 milijuna KM, a imaju još za naplatu sedam mjeseci. Građanima i gospodarstvu se mora pomoći, a ovo je najbolji način da se bude fer prema svima. Priča da će samo bogati imati koristi od smanjenja cijene goriva, jer siromašni ne voze auta, je vrlo neozbiljna i ne vrijedi je uopće komentirati – zaključuje poznati analitičar, prenosi Srpska info.

Centralna.ba