Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

FERK NAJAVLJUJE: CIJENA ELEKTRIČNE ENERGIJE ZA KUĆANSTVA OD NOVE GODINE

Metodologijom za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH, među ostalim, propisano je da je javni opskrbljivač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za kupce u okviru univerzalne usluge, naveli su iz FERK-a.

Iako se u medijima u zadnje vrijeme uvelike najavljuje poskupljenje električne energije u 2023. godine, u Federaciji BiH cijene za kućanstva ostat će iste, barem za sada.

Naime, kako su za Fenu kazali iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK), sukladno članku 20. Pravilnika o opskrbi kvalificiranih kupaca električnom energijom i postupku promjene opskrbljivača, javni opskrbljivači promjene cijena moraju predložiti FERK-u najkasnije 60 dana od početka primjene istih.

Iz FERK-a navode da do današnjeg dana ni Elektroprivreda HZ HB niti Elektroprivreda BiH nisu podnijele takav zahtjev što znači da cijena struje do daljnjeg ostaje ista.

Kada je u pitanju promjena tarifnih modela, odnosno mogućnost da cijena električne energija do određene potrošnje ostane ista, a da cijena kilovat-sata preko te granice bude veća, što se kroz medije provlačilo kao jedno od rješenja, iz FERK-a navode kako prema važećoj metodologiji takva promjena nije moguća.

Istaknuli su kako bi takva način obračuna potrošnje električne energije zahtijevao promjenu postojećih zakonskih rješenja.

Ako do poskupljenja električne energije u 2023. godini ipak dođe, to poskupljenje ne bi smjelo biti drastično.

Metodologijom za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH, među ostalim, propisano je da je javni opskrbljivač obvezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za kupce u okviru univerzalne usluge, naveli su iz FERK-a.

Za razliku od kućanstava, cijena električne energije za gospodarstvo vjerojatno će porasti, ali ne više od 20 posto.

Vlada Federacije BiH krajem prošlog mjeseca donijela je odluku o ograničavanju povećanja cijena električne energije za kvalificirane kupce do maksimalno 20 posto u 2023. u odnosu na cijene iz 2022. godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat