Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

GRUPA BH. FIRMI DOBILA VAŽAN POSAO U HRVATSKOJ OD PREKO 86 MILIONA KM

Čak 16 godina je trebalo od ideje i odabira lokacije da konačno u realizaciju krene jedan od najvažniji projekta u ovom dijelu Hrvatske, gradnja Centra za upravljanje otpadom na Babinoj Gori u okolici Karlovca.

Danas je svečano potpisan ugovor s izvođačem radova, grupom bosanskohercegovačkih firmi Hering – Elcom – Enova, koja je izabrana na petom ponovljenom javnom tenderu i kojoj je povjerena gradnja 333 miliona kuna (preko 86 miliona KM) vrijednog posla ne uključujući PDV,

S predstavnikom izvođača, direktorom Heringa Ladislavom Bevandom ugovor je potpisala direktorica županijske firme Kodos Marija Tufeković te kazala kako je procijenjena vrijednost bila 179 miliona kuna, no znatno je narasla.

Tehnologija karlovačkog Centra za upravljanje otpadom, jednog od jedanaest predviđenih u Hrvatskoj je  mehaničko – biološka obrada onog otpada koji nije prethodno odvojen i ide u reciklažu.

Centar neće prikupljati samo otpad iz Karlovca i Karlvačke županije, nego i iz bližih dijelova Sisačko – moslavačke i Ličko – senjske županije.

  • Izvođač ima 35 mjeseci da projektira, izgradi centar i šest mjeseci za probni rad. Centar je dimenzioniran za obradu do 30 hiljada tona miješanog komunalnog otpada. Imat će i postrojenje za obradu odvojeno prikupljenog otpada s područja Karlovca i okolice, jer grad nema svoju kompostanu. Tamo će biti i postrojenje za obradu građevinskog otpada, u sklopu se sufinanciraju i četiri pretovarne stanice i sva mobilna oprema, od kamiona, buldožera i sve što tu spade – kazala je Tufeković.

S obzirom da se radi o izvođaču iz susjedne BiH, na novinarski upit o izvođaču Tufeković je rekla da se radi o provjerenim firmama i da su se raspitali o referencama. Kako kažu, iza sebe imaju brojne projekte i u Hrvatskoj, od gradnje mosta na Svilaji, Istarskog ipsilona, pročistaču voda u Novoj Gradišci i drugima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat