Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Indija prestiže Njemačku i Japan i postaje treća ekonomija svijeta


Slično tome, Morgan Stanley procjenjuje da će se BDP Indije vjerovatno više nego udvostručiti u odnosu na sadašnji nivo do 2031.

“Indija ima uslove za ekonomski procvat potaknut offshoringom, ulaganjem u proizvodnju, energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom zemlje”, napisali su u izvještaju analitičari Morgan Stanleya predvođeni Ridhamom Desaijem i Girishom Acchipaliom.

Ovi će pokretači učinit će Indiju trećom najvećom svjetskom ekonomijom i tržištem kapitala prije kraja decenije.

Indija je zabilježila međugodišnji rast od 6,3 posto u tromjesečju od jula do septembra, neznatno više od prognoze Reutersove ankete od 6,2 posto.

Prije toga, Indija je zabilježila rast od 13,5 posto od aprila do juna u usporedbi s prošlom godinom, potaknuta snažnom domaćom potražnjom u sektoru usluga u zemlji.

Projekcija S&P-a ovisi o nastavku trgovinske i finansijske liberalizacije Indije, reformi tržišta rada, kao i o ulaganju u indijsku infrastrukturu i ljudski kapital.

“Ovo je razumno očekivanje Indije, koja ima puno toga za ‘nadoknaditi’ u pogledu rasta i prihoda po glavi stanovnika”, rekao je Dhiraj Nim, ekonomist iz Australia and New Zealand Banking Group Research, za CNBC.

Neke od navedenih reformi već su pokrenute, rekao je Nim, ističući predanost vlade da izdvoji više kapitalnih izdataka u godišnjim knjigama rashoda zemlje.

Business Magazine