Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Iran izvršio prvu uvoznu narudžbinu koristeći kriptovalute


Narudžbina, vrijedna 10 miliona dolara, prvi je korak koji će omogućiti Iranu trgovanje putem plaćanja u digitalnoj imovini, zaobilazeći globalni finansijski sistem u kojem dominira dolar, i omogućiti da trguje s drugim zemljama koje su na sličan način ograničene američkim sankcijama, kao što je Rusija, javlja Reuters.

Iranska agencija nije precizirala koja je kriptovaluta korištena u transakciji.

“Do kraja septembra, upotreba kriptovaluta i pametnih ugovora biće široko korištena u vanjskoj trgovini sa ciljnim zemljama”, napisao je jedan zvaničnik iranskog Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine na Twitteru.

Sjedinjene Američke Države primjenjuju gotovo potpuni ekonomski embargo prema Iranu, koji uključuje zabranu svakog uvoza i saradnje s tom zemljom – počev od njenog naftnog, preko bankarskog do transportnog sektora.

Korištenje kriptovaluta

Iran je jedna od najvećih ekonomija koja tek prihvata tehnologiju kriptovaluta, rođenu 2008. kao sredstvo plaćanja sa ciljem da se smanji državna kontrola nad finansijama i ekonomijama.

Jedna prošlogodišnja studija je pokazala da se 4,5 posto cjelokupnog globalnog rudarenja bitcoina odvija u Iranu, što je djelom rezultat jeftine električne energije u zemlji.

Evropska unija je prethodno saopštila da je iznijela “konačan” tekst za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma, pošto su okončani četvorodnevni indirektni pregovori između američkih i iranskih zvaničnika u Beču.

Prema sporazumu, Iran je ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija SAD-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda.

Međutim, odlukom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, SAD se 2018. godine povukao iz nuklearnog sporazuma i obnovio oštre sankcije prema Iranu, što je navelo Teheran da gotovo godinu dana kasnije prestane da se pridržava ograničenja predviđenih pomenutim sporazumom.

Business Magazine