Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Iran u decembru izvezao najviše sirove nafte od 2019.


“U poređenju sa administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nije bilo ozbiljnih gušenja ili ometanja izvoza nafte iz Irana”, navela je Sara Vakhshouri iz konsultantske firme SVB.

Tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump je 2018. izašao iz nuklearnog sporazuma, koji je potpisan tri godine ranije, i ponovo uveo sankcije u cilju suzbijanja izvoza nafte i povezanih prihoda iranskoj vladi.

Izvoz preko drugih zemalja Dalekog istoka u Kinu

Vakhshouri dodaje da je manja potražnja iz Kine, kao i povećan kineski uvoz ruske nafte bila veliki izazov za Iran, a najveći dio iranske nafte i dalje se izvozi preko drugih zemalja Dalekog istoka u Kinu.

Portparolka Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Adrienne Watson izjavila je da je primjena sankcija administracije predsjednika SAD-a Josepha Bidena snažna, i da “makroekonomske brojke Irana to jasno potvrđuju”.

“Nismo i nećemo oklijevati da preduzmemo mjere protiv onih koji izbjegavaju sankcije, kao ni sankcije protiv iranske trgovine dronovima i projektilima, te kršenja ljudskih prava iranskog naroda”, rekla je Watson.

Business Magazine