Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Iznenađenje za vozače za dobro jutro: Sve smo bliže cijeni goriva od 4 KM

Nove cijene goriva dočekale su jutros vozače u Bosni i Hercegovini na benzinskim postajama.

Kako se reporter portal Radiosarajevo.ba jutros uvjerio, na određenim pumpama u Sarajevu cijena litre Super 98 u zadnja dva dana na nekim pumpama je povećana za 10 feninga i ponovno iznosi 3,76 KM.

Super 98 je već “skočio” na 3,76 KM i on je skuplji za pet feninga u odnosu na srijedu, (jučer Super 98 bio 3.71 KM, op.a.).

Barel je četvrtak, 16. lipnja, ponovno 116 američkih dolara na svjetskom tržištu i došlo je do manjeg pada, a u Bosni i Hercegovini smo sve bliže cijeni goriva od 4 KM, koja je već davno prešla u mnogim država Europe.

Nove cijene goriva u BiH jutros je komentirao Almir Bečarević, ekspert za energetiku, koji je prije dva tjedna u razgovoru za Radiosarajevo.ba podvukao da očekuje skok cijena goriva.

“Iako je doslo do manjeg pada cijene barela, na benzinskim pumpama i dalje je trend povećanja derivata. Očigledno rafinerije i distributeri imaju dodatne troškove koje sada utječu da cijene derivata ne prate pad barela nafte. Međutim, dešavanja na tržištima plina daju sada potpuno pesimističnu sliku narednih događanja s cijenama energenata. Prognoze su katastrofalne”, kazao je Bečarević za Radiosarajevo.ba.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u četvrtak, 16. lipanj, u Federaciji BiH bio je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 3,16 do 3,71 KM/litru;
– Premium bezolovni benzin 98, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 3,26 do 3,56 KM/litru;
– Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 3,36 do 3,61 KM/litru.

Centralna.ba