Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

IZVOZ DRVETA: Kinezi kupuju sirovinu iz BiH, ne pitaju za cijenu

Do zabrane izvoza oblovine, koju je prije dva dana usvojilo Vijeće ministara BiH, izvoz drveta iz Bosne i Hercegovine konstantno je rastao, posebno u Kinu, koja, kako tvrde dobro upućeni, “ne pita koliko košta”, kako kod nas, tako i u cijelom svijetu.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO), vrijednost izvezenog drveta u Kinu u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 19,1 milijun KM, a u istom periodu prošle godine taj izvoz je bio “samo” 8,2 milijuna KM. Tijekom cijele 2021. godine iz Bosne i Hercegovine u Kinu je izvezeno drveta u vrijednosti od 26,6 milijuna KM, što je dvostruko više u odnosu na 2019. godinu, prenose Nezavisne novine.

Istovremeno, osim značajnog povećanja izvoza, podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH govore i da je povećan sam broj izvoznika u Kinu. U prvim mjesecima prošle godine 14 poduzeća izvozilo je drvo u Kinu, dok je u prva tri mjeseca ove godine broj izvoznika bio 26.

Mediji su nedavno pisali da državljani Kine u posljednje vrijeme obilaze pilane na teritoriju Bosne i Hercegovine i mahom otkupljuju trupce hrasta, za koje plaćaju od 600 do 900 KM po kubiku, dok je prosječna cijena hrasta koju “Šume Srpske” naplaćuju oko 230 KM po kubiku.

“Kinezi su tu na terenu, donose torbe s kešom i otkupljuju trupce, stavljaju ih u kontejnere i voze za Kinu. Cijene su nerealne jer oni imaju velike poticaje od svoje države i ozbiljno ruše našu konkurentnost. Ono što je najgore oduzimaju nam repromaterijal, tako da naše tvornice za finalnu preradu drveta nemaju dovoljne količine, a ne možemo to spriječiti”, rekao je nedavno Darko Partalo, vlasnik tvrtke Drvoprodex, za portal capital.ba.

U posljednjih nekoliko mjeseci drvoprerađivači su od vlasti zahtijevali da se zabrani izvoz oblovine, upravo zato što nemaju dovoljno sirovina za preradu i zapošljavanje domaćih kapaciteta. Nakon nekoliko pokušaja Vijeće ministara BiH u srijedu je usvojio odluku kojom je zabranio izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta.

“Smatram da cijene treba obarati i da je ovo nepodnošljivo”, rekao je nakon sjednice Vijeća ministara BiH Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, naglašavajući da je cijena izvoza oblovine, prije svega hrasta, povećana za 400 posto.

Kada je riječ o Kini, Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja koja je na “meti” zbog šumskog bogatstva s obzirom na to da kineski prerađivači već godinama iz Europe uvoze oblovinu i drvne sortimente. Europski parlament još 2018. godine uočio je ovaj problem, kada je razmatrao informaciju u vezi s odnosima EU i Kine.

U jednom dijelu rezolucije navedeno je: “Preporučuje se donošenje obveznih kineskih političkih smjernica o odgovornom prekomorskom ulaganju u šumarstvo, koje bi se provodile zajednički sa zemljama dobavljačima, uključujući kineske kompanije u suzbijanju nezakonite trgovine drvnom sirovinom.”

U ovom trenutku Kina najviše drveta, prije svega oblovine, uvozi iz Rusije, a u kojoj se sve donedavno uvelike pričalo da će zabraniti izvoz u 2022. godini, a o tom potezu razmišljaju i mnoge druge zemlje, posebno nakon poremećaja na tržištu kada je riječ o energentima. U regiji , Srbija je već zabranila izvoz drvnih sortimenata, a još 2017. godine Hrvatska je na dvije godine zabranila izvoz hrastovine jer se prethodnih godina sjeklo više nego što je trebalo.

Godišnja vrijednost izvoza

2018. 15.104.287,64 KM

2019. 13.925.852,83 KM

2020. 11.940.728,96 KM

2021. 26.641.762,38 KM

Usporedni period 

Siječanj – svibanj 2022. 19.128.731,57 KM

Siječanj – svibanj 2021. 8.226.386,66 KM

Centralna.ba