Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Jačanje malih i srednjih poduzeća: 2,7 miliona KM za 96 korisnika i 216 novih radnih mjesta


Ugovore su potpisali predstavnici prvorangiranih predstavnika malih i srednjih preduzeća iz svih 10 kantona u Federaciji BiH koji su ostvarili pravo nakon provedenog javnog poziva federalnog ministarstva.

Ukupna vrijednost ugovora, za koji su osigurana grant sredstva u Budžetu Federacije BiH, iznosi preko 2,7 miliona KM.

“Zapravo, radi se o ukupnom ulaganju od preko 7 miliona KM u čemu Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sudjeluje 2.720.559 KM sredstava iz Budžeta Federacije BiH, dok poduzetnici investiraju u te projekte dodatnih 4,4 miliona KM”, kazao je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Rok za realizaciju potpisanih ugovora je deset mjeseci, a očekuje se da će se njihovom realizacijom otvoriti 216 novih radnih mjesta.

Ministar Zukić podsjetio je da se radi o redovitom projektu Jačanje konkurentnosti malih i srednjih za 2022. godinu.

“Cilj tog projekta je da, prije svega, podržimo subjekte malog gospodarstva koji su proizvodno orijentirani u namjeri da potaknemo njihovu bolju prilagođenost tržišnim uvjetima, odnosno da ojačamo njihovu konkurentnosti. Subvencionirat će se investicije u tehnološki razvoj tih poduzeća, u digitalizaciju procesa, kao i za certifikate kvaliteta, odnosno u sve ono što će pojačati konkurentnost malih poduzeća i olakšati im ulazak na inozemna tržišta”, kazao je ministar Zukić.

Haris Redžić, vlasnik tvrtke ES-Salerno iz Živinica, koja se bavi proizvodnjom pločastog i tapeciranog namještaja, kazao je kako će sredstva koja su mu danas odobrena iskoristiti za nabavku linije za proizvodnju peleta.

“Prilikom obrade drveta već imamo nus proizvod koji ćemo koristiti u proizvodnji. Vidimo da je došlo do poremećaja u opskrbi kada je u pitanju sam pelet, tako da ćemo dati svoj doprinos u stabilizaciji cijena. Inače smo poznati po tome da na tržištu poslujemo s izuzetno povoljnim cijenama u odnosu na okruženje”, poručio je Redžić.

Korisnica bespovratnih poticaja Anita Miloloža, poduzetnica iz Livna, kazala je kako se njezina tvrtka bavi proizvodnjom i distribucijom dekorativnih panela.

Po njezinim riječima, potpora Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta puno će joj pomoći u proširenju proizvodnje te u zapošljavanju ljudi.

Sredstva za unaprjeđenje proizvodnje dobila je i Ema Badžak, direktorica i vlasnica tvrtke MM d.o.o. Mostar, koja se bavi ugostiteljstvom, turizmom i poljoprivredom.

“Ovu lijepu sumu novca uložit ćemo za kupovinu mašina koje do sada nismo imali, kao i za obnovu već postojećih. Pećnicu koju koristimo već 20 godina dala je sve od sebe, kupujemo i mašinu za sjeckanje povrća koje sami proizvodimo, kao i pakirnicu koja nam je jako neophodna za pakiranje i dostavu naše hrane”, kazala je Badžak.

Podsjetimo, svrha projekta je bila jačanje konkurentnosti i poticanje rasta inovativnih i izvozu usmjerenih MSP-a kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, uvođenje standarda kvalitete, cirkularne ekonomije i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

Business Magazine