Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

JEFF BEZOS UPOZORAVA NA NADOLAZEĆU KRIZU I SAVETUJE NE KUPUJTE STVARI, ČUVAJTE GOTOVINU

Jeff Bezos je upozorio da se američka recesija nazire i savetovao potrošače i preduzeća da naprave zalihe gotovine u slučaju da dođe do razornog pada.

  • Ekonomija trenutno ne izgleda sjajno. Stvari se usporavaju, vidite otpuštanja u mnogim, mnogim sektorima privrede. Skoro izvesno je da ako trenutno nismo u recesiji, vjerovatno ćemo uskoro biti u recesiji – rekao je Bezos.

Preporučio je američkim domaćinstvima da odlože kupovinu stvari poput novih televizora, frižidera i automobila, s obzirom na rizik da se ekonomski uslovi pogoršaju. Takođe, on je predložio vlasnicima malih preduzeća da razmotre da odustanu od ulaganja u novu opremu i umjesto toga naprave svoje rezerve gotovine. Pionir e-trgovine odbio je da procijeni koliko bi recesija mogla trajati, ali je pozvao ljude da budu spremni za ekonomsku katastrofu.

  • Klonite se rizika. Nadajte se najboljem, ali se pripremite za najgore – rekao je Bezos.

Andy Jassy, koji je prošlog ljeta naslijedio Bezosa na mjestu generalnog direktora Amazona, izgleda da dijeli strahove svog prethodnika od recesije. Amazon je posljednjih mjeseci smanjivao troškove, usporavao potrošnju i zamrzavao zapošljavanje za određene uloge, vjerovatno u pripremi za oštriju ekonomsku pozadinu. Vodeći investitori, rukovodioci, akademici i analitičari oglasili su alarm za recesiju ove godine. Oni su ukazali na napore Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije, koja je u junu porasla na 40-godišnji maksimum od 9,1 posto, a u oktobru ostala na 7,7 posto.

Američka centralna banka žuri da ohladi ekonomiju i ublaži pritisak na cijene podizanjem kamatnih stopa. Sve ukazuje da bi one mogle dostići vrhunac iznad 5 posto – prvi put od 2007. Rezultat je da će američki potrošači i preduzeća možda morati da se izbore sa rastućim cijenama, rastućim troškovima pozajmljivanja i ekonomijom koja se smanjuje. Bezos vjerovatno preporučuje da naprave zalihe novca kako bi im to pomoglo da prežive taj bolni pritisak.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat