Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Ko je kriv što u našoj zemlji nestaju i posljednji giganti?


Pedesetak radnika Zraka danima štrajkuje zbog isključene struje. Njih 15 se odlučilo i na očajnički potez, štrajk glađu, jer je proizvodnja stala pa ugovori sa inostranim firmama propadaju.

“Mi imamo dogovor sa jednom firmom iz Austrije gdje bi trebali da isporučimo dvije sprave prototipne. Ukoliko taj prototip prođe, da mi potpišemo s njima ozbiljan ugovor. Mi sada to ne možemo uraditi zbog nedostatka struje. To je jedan od načina gašenja ove firme. Očigledno da nam ne daju da radimo”,rekao je Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije “Zrak”.

Vlada Federacije BiH kao većinski vlasnik duguje radnicima šest plata i naknada za topli obrok. Firma je zbog toga ostala bez brojnog stručnog kadra. Ovi koji su ostali i dalje vjeruju u opstanak firme. Kažu, ako svjetske firme žele biti njihov strateški partner, valjda i domaća vlast shvati važnost “Zraka”.

“Četiri svjetske firme su se javile da budu naši strateški partneri. Minisatar je rekao struju prepustite meni, ja ću završiti. Evo vidite kako je završio. Mi nemamo struje. Zamislite to je u zadnjih 6 mjeseci, samo jednu platu smo dobili”, kazao je Mirsad Ademović, potpredsjednik Sindikalne organizacije “Zrak”.

“Ovo je firma od strateškog značaja. Specifične imamo poslove. Ovo nam je zadnji korak. Ja se nadam da će ovi koji trebaju da nam pomognu. Ima nas tu još 80. Ima ljudi koji muž i žena rade, podstanari. Ja ne znam kako preživljavaju”, zapitala se Sanela Puriš, radnica preduzeća “Zrak”

Nekadašnji gigant prostirao se na 25 hektara i upošljavao je četiri hiljade radnika. Njihovi proizvodi izvozili su se sve do Afrike. Danas Zrak zapošljava 80 osoba koji sve češće svoja prava traže protestujući. Iako su mnoge proizvodne hale prazne i oronule, radnici vjeruju da preduzeće može raditi kao nekada. Resorni ministar poručuje da je spreman na razgovore.

“Gledaćemo danas u toku dana da riješimo pitanje priključenja struje obzirom da nisu platili nekoliko faktura i nisu poštovali reprogram što se tiče električne energije pokušat ćemo taj problem sanirati a sa upravom da izađemo i vidimo kave su opcije za nastavak proizvodnje. Gledaćemo danas u toku dana da bar riješimo jednu platu da smirimo stanja”, rekao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Bosna i Hercegovina je prije rata bila poznata po namjenskoj industriji. Nakon rata brojni privredni giganti padaju na koljena nizom okolnosti. “Zrak” iako na koljenima želi ustati. Hoće li mu domaća vlast pružiti ruku, ili će smirivanjem stanja gurnuti ga dalje u propast?

Business Magazine