Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Kreševo dobiva poslovni inkubator u zoni Resnik vrijedan oko milijun KM

Protekli mjesec srpanj bio je iznimno uspješan i plodan u pripremi ili okončanju različitih projekata u srednjobosanskoj općini Kreševo, piše Večernji list BiH. Potpisivani su ugovori kojima je osigurano njihovo financiranje, što je pretpostavka za početak provedbe, a neki su poslovi i završeni.

Uređenje knjižnice

Načelnik općine Kreševo Renato Pejak i gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Katarine u Kreševu fra Josip Tomas potpisali su s federalnim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem ugovor vrijedan 110.000 konvertibilnih maraka za dva projekta. Riječ je o projektu ”Utopljavanje objekta JU Dječji vrtić Radost”, točnije za preuređenje i sanaciju krova vrtića i za druge radove koji su nužni u projektu utopljavanja, za što je namijenjeno 60.000 konvertibilnih maraka i drugi projekt u iznosu od 50.000 konvertibilnih maraka za uređenje knjižnice i arhiva u Franjevačkome samostanu sv. Katarine u Kreševu. Taj novac dobiven je od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, koje je izdvojilo 1,370.596 konvertibilnih maraka za 18 projekata namijenjenih za poboljšanje energetske učinkovitosti javnih objekata, sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta te zaštitu nacionalnih spomenika na području Srednjobosanske županije.

Vlada Republike Hrvatske dodijelila je preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Općini Kreševo 650.000 kuna (oko 162.500 konvertibilnih maraka) za projekt ”Izgradnja poslovnog inkubatora u poduzetničkoj zoni”. Poslovni inkubator gradit će se u poslovnoj zoni Resnik, namijenjen je mladim poslovnim ljudima koji se bave inovacijama i temelji se na novim tehnologijama (tzv. startup). Vrijednost tog projekta je oko milijun konvertibilnih maraka, a kako doznajemo, u tijeku je izrada projektne dokumentacije.

Općinski načelnik Kreševa Renato Pejak potpisao je s ministrom gospodarstva Srednjobosanske županije Nisvetom Hrnjićem ugovor o provedbi odobrenih sredstava u iznosu od 20.000 KM za sufinanciranja izrade projektne dokumentacije za projekt “Postavljanje fotonaponskih solarnih panela na objekte javnih ustanova u Kreševu”.

Završeno je preuređenje i asfaltiranje dviju mjesnih cestovnih dionica: u Sopotu je asfaltirana dionica koja vodi do više obiteljskih kuća, a u Kreševu je uređena Ulica kraljice Katarine, točnije dionica lokalne ceste od poduzeća Metalos, pored novog hotela i Napretka, do uključenja na regionalnu cestu.

Pripremu ceste i asfaltiranje radilo je građevinsko poduzeće TWI d.o.o. Kiseljak, radove je financirala Općina Kreševo iz tekućih sredstava, a ukupna vrijednost posla iznosila je 71.409 konvertibilnih maraka s PDV-om. Nakon provedenog postupka javne nabave s tvrtkom Glovis d.o.o. iz Zenice potpisan je ugovor o rekonstrukciji i opremanju dvaju dječjih igrališta. Ugovor je vrijedan 82.932 konvertibilnih maraka bez PDV-a.

Preuredit će se i dodatno opremiti dječje igralište na Trosci, ispred vrtića, koristit će ga djeca koja idu u vrtić, ali i sva druga djeca i roditelji. Osim navedenoga, dodatno će se urediti i opremiti igralište na Resniku. U otvorenom postupku javne nabave načelnik Pejak donio je odluku da se građevinskom poduzeću TWI d.o.o. Kiseljak dodijeli ugovor o rekonstrukciji lokalne ceste Mratinići – Čamišće – Pirin. Poduzeće TWI d.o.o. Kiseljak ponudilo je najnižu cijenu od 112.000 konvertibilnih maraka bez PDV-a.

Potpora studentima

Proveden je i postupak javne nabave – uređenje korita rijeke Nevre. Najprihvatljiviji ponuđač bio je Obrt Panda s ponudom od 29.200 konvertibilnih maraka bez PDV-a. Ugovor su potpisali općinski načelnik Pejak i Mirko Puljić, vlasnik Obrta Panda. Proteklog je mjeseca 26 studenata s područja kreševske općine potpisalo ugovore o dodjeli stipendija za akademsku 2021./2022. godinu. Studenti će dobiti po 100 konvertibilnih maraka mjesečno za ukupno deset mjeseci.

Centralna.ba