Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Kutle: Ako euro gubi vrijednost, gubi i KM. Ovakvo stanje će se nastaviti

Što mogu očekivati korisnici kredita u Bosni i Hercegovini? Berislav Kutle, predsjednik Udruge banaka BiH, smatra da građani nemaju razloga za veliku brigu kada je u pitanju podizanje kamatnih stopa.

– Doći će do povećanja kamata u pojedinim bankama, ali ništa posebno zabrinjavajuće. Potez ECB-a je očekivan, traže se načini da se inflacija spusti na dva posto. Dizanje kamatnih stopa jedan je od načina.

Mnogo veći problem za stanovništvo u BiH je činjenica da nema kamata na depozite, novčana sredstva fizičkih i pravnih osoba položenih u bankama. Tako ostaju bez značajne sume novca u situaciji kada je inflacija prešla 17 posto – kaže Kutle za Faktor.

Postoji još jedan problem na financijskoj mapi svijeta, a čije posljedice se osjećaju i u BiH.

– Slabljenje eura u odnosu na američki dolar tiče se i nas. Kao što znamo, konvertibilna marka je izravno vezana za euro. Ako euro gubi vrijednost, gubi i KM. Ovakvo stanje će se nastaviti jer Sjedinjene Američke Države mjesecima rade na jačanju dolara i slabljenju eura, čime se vrši svojevrstan ekonomski udar na dvije financijski najjače države EU-a, Njemačku i Francusku – stava je Kutle.

Centralna.ba