Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Lagarde: Rast kamata vrlo vjerovatan, obuzdavanje inflacije prioritet


Prema njenim riječima, riječ je o odluci ECB-a, koja je nagoviještena na posljednjem sastanku posvećenom monetarnoj politici, gdje su sve brojke uključene u analizu potvrdile da je povećanje kamatnih stopa vrlo vjerojatno.

“Ukupna stopa inflacije pala je posljednjih mjeseci i nastavit će se smanjivati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Ali temeljna inflacija, koja isključuje energiju i hranu u eurozoni, previsoka je. Moramo nastaviti poduzimati potrebne mjere kako bismo vratili inflaciju na 2 posto i mi to činimo”, rekla je Lagarde, prenosi Seebiz.

Podsjetila je da mnogi ekonomski stručnjaci ne isključuju povećanje kamata u 2024. godini i preko četiri posto, ali ukazuje da se radi na obuzdavanju inflacije, da u tome ima pomaka, ali ima još puno posla koji se mora biti učinjeno.

“Moja glavna briga je inflacija. Ne želimo srušiti gospodarstvo, to nam nije cilj, ali želimo ukrotiti inflaciju. Podizanje kamatnih stopa naš je glavni alat za postizanje toga jer smanjuje potražnju i smanjuje inflatorne pritiske. U ovom trenutku, gospodarstvo je otporno, zaposlenost je visoka, a nezaposlenost je na najnižoj razini u povijesti”, rekla je Christine Lagarde.

Potvrdila je da zbog inflacije trpe građani, posebice oni najugroženiji i oni koji su najviše izloženi, kao npr. umirovljenici s niskim primanjima.

“Mi u EVB-u smatramo da državna potpora treba biti usmjerena na te ranjive kategorije, ali privremeno, na određeno vrijeme. Kada se situacija popravi, kada cijene energije padnu i kada se cijene hrane stabiliziraju, vlade bi trebale povući potporu, jer se tako građane potiče da štede energiju umjesto da je koriste kao da ništa ne košta, rekla je Lagarde.

Business Magazine