Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Litar goriva na benzinskim pumpama u BiH polako ide prema 4 KM

Benzinske pumpe u cijeloj Bosni i Hercegovini nastavljaju dizati cijene goriva. Vozači su ogorčeni, ali još uvijek gotovo nitko ne gasi motore unatoč poskupljenju.

Federalno ministarstvo trgovine zaprimilo je jučer 250 obavijesti o promjenama cijena i marži, a koje se odnose na poskupljenje benzina i dizela na benzinskim postajama.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine danas (17.06.2022.) za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 3,27 KM/l i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 3 , 37 KM / litra.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 17.06.2022. u Federaciji BiH je kako slijedi:

Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 je od 3,06 do 3,61 KM/l;
DIESEL BAS EN 590 (10 ppm) je od 3,26 do 3,66 KM/l.
Iz Ministarstva ističu da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o propisivanju mjera izravne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalnog iznosa marže za naftne derivate, koje je trgovačkim društvima koja se bave trgovinom na veliko, propisala maksimalni iznos marže u apsolutni iznos od 0,06 KM/l derivata.društva koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalni iznos marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/l derivata.

U Republici Srpskoj litra goriva na benzinskim pumpama također će poskupjeti u prosjeku za sedam feninga, pa se očekuje da će litra benzina i dizela dostići cijenu od 3,46 KM.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Republike Srpske ova goriva trenutno se prodaju u prosjeku za 3,39 KM po litri.

“Zadnje povećanje dizela i benzina bilo je prije par dana, za pet feninga po litri. Ulazne cijene rastu, zbog čega se očekuje rast maloprodajnih cijena na benzinskim postajama”, Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za trgovinu nafta i naftni derivati ​​pri Privrednoj komori Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, rafinerije u okruženju ovog su mjeseca značajno povećale cijene prema distributerima i kupcima.

Vozači smatraju da je poskupljenje prešlo sve mjere, jer će litar goriva uskoro poskupjeti na 4 KM, što dovodi do lančanog poskupljenja hrane i druge robe. Ističu i kako je indikativno da naftaši ne snižavaju cijene kada barel nafte u svijetu pojeftini, prenosi agencija.

Centralna.ba