Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Međunarodni aerodrom Sarajevo uspostavio sistemsko upravljanje CO2 emisijama

[ad_1]

Nakon što su uspješno završene sve aktivnosti predviđene za prvi nivo certifikacije, Međunarodni aerodrom Sarajevo dobio je ACI – ACA (Airport Carbon Acreditation) certifikat nivo 1 – Mapping, što znači da je uspostavio sistemsko upravljanje CO2 emisijama. Ovime je sarajevski aerodrom postao jedan od 155 aerodroma širom svijeta koji su certificirani za nivo 1 i koji prate svoj ugljični otisak.

Ovaj proces veoma je važan za određivanje izvora emisija iz svakodnevnih aerodromskih aktivnosti, te za proračun emisija ugljika na godišnjem nivou.

„Kroz sve infrastrukturne projekte koje pokrećemo i provodimo na Međunarodnom aerodromu Sarajevo fokus stavljamo na pristup održivom razvoju i upravljanju prirodnim resursima. S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina potpisnica Agende 2030., koja pruža okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja, smatram da svi moramo učiniti sve što je do nas da budemo funkcionalna karika u lancu ispunjenja ciljeva koji su zacrtani Agendom. U našem slučaju, to je održivo upravljanje vodama, otpadom, emisijama u zrak i drugo“, kazao je Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te dodao kako je aktuelna Uprava aerodroma i Nadzornidobor opredijeljena da rast aerodromske djelatnosti i pratećih oblasti, primarno transporta i turizma, bude u pravcu održivog razvoja, a sve sa ciljem poboljšanja kvaliteta života i značajnih ušteda.

Direktor aerodroma smatra da se primjenom mjera, koje su na tragu održivog razvoja, kao što su smanjenje emisija ugljika, korištenje obnovljivih izvora energije i slično, može osigurati i značajan povrat investicija.

„U svakom slučaju, ACA certifikacija je od iznimnog značaja, ne samo za naš aerodrom, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer postajemo aerodrom prepoznatljiv u regiji i Evropi po opredijeljenosti za zaštitu okoliša“, poručio je Bajić.

Certificiranje aerodroma prema ACA programu vrši Međunarodno aerodromsko vijeće – ACI (Airport Council International) prema jasno zadatim kriterijima i normama. Ovaj program neovisno ocjenjuje i prepoznaje napore zračnih luka u upravljanju i smanjenju emisija ugljika.

Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo ostaje opredijeljena i posvećena primjeni poslovnih rješenja koji za cilj imaju smanjenje negativnih uticaja na okoliš.

Business Magazine