Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Mladići firmu osnovali u kolovozu, a već prodaju svoj treći CNC stroj

U okviru projekta kojim Općina Tešanj želi predstaviti mlade, uspješne ljude i njihova profesionalna i životna postignuća, općinski načelnik, sa suradnicima, posjetio je novootvorenu firmu MHM Robotics.

Radi se o firmi koju su trojica mladića iz Tešnja Muhamed Ljevaković, Harun Hatkić i Medin Zukanović pokrenula 15. kolovoza ove godine, a već su u rujnu proizveli svoju prvu prototip stroja kako bi se predstavili na Sajmu gospodarstva Tešanj 2022.

Daljnji rast
U međuvremenu su prodali dva CNC stroja na domaćem tržištu, dok treći završavaju za poznatog kupca u Tešnju.

Strojevi su unikatne i rađene namjenski, od projektiranja pa do hardvera i softvera. Radi se o najsuvremenijim tehnologijama koje uključuju automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju. Njihovim strojevima moguće je upravljati na daljinu, a rješavaju komplicirane probleme u proizvodnji. Za sada su fokusirani na drvnu, metalsku i tekstilnu industriju.

– Ova trojica mladića su istinski predstavnici i predvodnici jedne generacije koja želi živjeti od svoga znanja stečenog u našim školama i fakultetima i od svoga rada kao navike koju su stekli tako kako su ih njihovi roditelji odgojili. Čestiti, nenametljivi, širokih pogleda i shvaćanja, Tešanj doživljavaju kao mjesto rođenja odakle će osvajati tržište regije i Europe. Njihov plan je daljnji rast, zapošljavanje i edukacija nove i stručne radne snage. Žele pokrenuti neku vrstu razvojnog centra iz kojeg će poteći znanje i u kojem će se obučavati njihovi budući dobavljači i osnivači novih firmi – rekao je općinski načelnik Suad Huskić.

Ozbiljni konkurenti
Cijena njihovih mašina se kreće od 30.000 KM do 200.000 KM i više. Na cijenu utječe sama složenost procesa koje ovi “pametni strojevi” izvode. Svaki stroj nude u tri različita cjenovna razreda, ovisno o kvalitetu komponenti koje se koriste. Već sada su ozbiljni konkurenti turskim i kineskim proizvođačima.

Prodaju pamet
Tijekom posjete mladići su naglasili da mladima u Tešnju i izvan njega savjetuju da, prije nego što odluče odustati, barem jednom pokušaju pokrenuti vlastiti biznis, ili na neki drugi način se okušati na tržištu rada, i tako dokažu sami sebi, a i drugima da imaju vrijednost koju netko jedva čeka.

– Nemamo serijsku proizvodnju. Svaki stroj je unikat i rješenje za sebe. Robotizacija i nije neka novost u svijetu. Prednost se daje digitalizaciji i nastojanju da se kreiraju rješenja koja uključuju suradnju i komunikaciju više različitih robota i automatiziranih sistema u okviru složenih proizvodnih procesa. Mi prodajemo pamet, ali nije nam teško zasukati rukave i zavariti željezne konstrukcije, ofarbati površine, prevesti materijale – kazali su mladići, piše Avaz.

Centralna.ba