Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Najveći proizvođač ulja u BiH diže cijene: Litar će koštati skoro 5 KM!?

Cijene osnovnih životnih namirnica nezaustavljivo rastu. Građani sa sve tanjim novčanicima su najčešće u potrazi za najnižim cijena namirnica, pa se tako kupovina često svodi na upoređivanje cijena od prodavnice do prodavnice i traženje akcija.

Iz mjeseca u mjesec drastično rastu i cijene ulja. Kako Raport nezvanično saznaje jedini, a samim tim najveći bh. proizvođač ulja, kompanija Bimal, planira od iduće sedmice povaćenje nabavne cijene ulja i to po 4.05 KM. Ako se na ovu cijenu doda trenutna stopa PDV-a te marža maloprodajnika, to bi značilo da bi građani u prodavnicama litar ulja mogli plaćati i do vrtoglavih 5.00 KM.

Da je povećana nabavna cijena ulja potvrđeno je za Raport i iz kompanije Bimal.

“Kompanija BIMAL je napravila nivelaciju cijena u skladu sa svjetskim tržištem i aktuelnim mogućnostima za nabavku suncokretovog sjemena.

Do ovoga je došlo zbog nedostatka domaće sirovine što je osnovna prepreka u kriznim situacijama. Mi se ne možemo osloniti na sjeme uljarica iz BiH, sirovinu moramo da uvozimo, odnosno da kupujemo na inostranim tržištima. One zemlje koje imaju svoju sirovinu su u prednosti jer se turbulencije na svjetskom tržištu manje, odnosno sporije se odraze na domaći proizvod u polici”, istaknuli su za naš portal iz ove kompanije.

Kako su pojasnili sukob Rusije i Ukrajine je izazvao nivelaciju cijena jestivog ulja jer trenutna situacija onemogućava da dođu do povoljnih uslova nabavke sirovine.

“Ove dvije zemlje su jedne od najvećih proizvođača i izvoznika suncokreta i suncokretovog ulja, i aktuelni sukob generalno vrši veliki pritisak na industriju jestivog ulja. Tržište Bosne i Hercegovine je trenutno dobro snabdjeveno, a BIMAL kao i ranije prioritet daje domaćem tržištu”, kazali su za Raport iz Bimala.

Kako bi se uvjerili u trenutne cijene cijene ulja i ali i ostalnih osnovnih životnih namirnica obišli smo sve veće trgovinske lance u Sarajevu. Cijene ulja se kreću od 3.15 do 3.95 KM.

I sa građanima smo razgovarali o povećanju cijena skoro svih životnih namirnica. Ogorčeni

su na drastičan skok cijena, ali i zabrinuti kako i šta dalje.

Raza Mlivić kaže da ostaje samo nada će možda biti bolje.

“Šta ću, kupit ću malo masla, malo ulja. Ne mogu da se sekiram još i oko toga. Bit će bolje valjda”, kazala je nam je Mlivić.

Centralna.ba