Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Nijemci pozvani da štede struju

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck pozvao je građane da smanje potrošnju električne energije nakon što je ruska energetska kompanija Gazprom počela znatno smanjivati količinu plina koju dostavlja Njemačkoj “Sjevernim tokom jedan”. Habeck je u videu objavljenom na Twitteru poručio Nijemcima da je sada vrijeme za uštedu na potrošnji energije.

“Svaki kilovat-sat pomaže u ovoj situaciji. Iako su zalihe plina za Njemačku sigurne, uz doprinose iz drugih, ali skupljih izvora, moramo biti budni”, naveo je Habeck, a prenose njemački mediji. Za smanjenje količine plina je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina. “Ne smijemo biti podijeljeni, jer je to ono što Putin namjerava”, tvrdi Habeck. Gazprom, prenosi Srna, poručuje da će količina plina, koji prolazi plinovodom “Sjeverni tok jedan”, biti smanjena na 67 milijuna kubnih metara dnevno s prijašnjih 167 milijuna, a kao razlog je naveo – nužne popravke.

Rezovi predstavljaju otprilike 60-postotno smanjenje plina za Njemačku kroz ovaj plinovod u samo dva dana. Europske zemlje pokušavaju smanjiti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima zbog rata u Ukrajini, ali s ograničenim uspjehom.

Centralna.ba