Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Njemačka priprema pomoć kompanijama s cijenama struje


Samo iduće godine olakšice kompanijama iznosit će čak 12 milijardi eura, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz, ističući da je paket mjera “vrlo dobra vijest”.

Sporazum je postignut nakon višemjesečnih prepirki u vladajućoj koaliciji koja je prošle godine ograničila cijene struje i plina kako bi zaštitila industriju i domaćinstva od skoka cijena, prenosi SEEbiz.

No, kompanije se žale da su cijene električne energije još uvijek previsoke u usporedbi s drugim zemljama. Mjere u novom paketu uključuju smanjenje poreza na električnu energiju na minimalnu razinu koju dopušta zakon Europske unije i veće kompenzacije firmama koje su izložene stranoj konkurenciji.

Porez na struju smanjit će se s 15,37 eura po megavat satu na pola eura. Pored kompanija koje su već dobivale naknadu za vršno opterećenje, od sniženog poreza koristi će imati i sve firme u proizvodnom sektoru.

Važeća kompenzacija za 350 firmi posebno izloženih međunarodnoj konkurenciji bit će povećana i njihova će se primjena produžiti za pet godina.

Ministar financija Christian Lindner rekao je da će se sve mjere finansirati u okviru propisanog “plafona državnog zaduživanja”, što je bila glavna tačka prijepora.

Business Magazine