Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Općina Novi Grad Sarajevo podržala još 30 obrtnika

[ad_1]

Gospodin Dedović je pozdravio prisutne u ime Općine Novi Grad i općinskog načelnika Semira Efendića, te kazao kako je ponosan na sve one koji su se odlučili za samostalni biznis. ,,Drago nam je i ponosni smo što na određen način već nekoliko godina sa lokalnog nivoa dajemo podršku onima koji su se odlučili da otvore za sebe radno mjesto, i eventualo za još nekoga u svom biznisu u kojem rade. Mislim da smo napravili iskorak, da vrlo brzo dolazimo do dokumenata bez velike procedure i čekanja. Svjesni smo da je vrlo teško odlučiti se na ovaj korak na koji ste se vi odlučili i čestitam vam svima na tome. Praksa je pokazala do sada, da su prve dvije godine najteže, stoga je naša želja da vam na ovaj način pomognemo u tom periodu”, kazao je Dedović.

Ajdin Džindo, 22 godišnji mladić svoju djelatnost otvorio je u svojstvu autoprevoznika. Kazao je da je zahvalan Općini što je prepoznala potrebu pomoći početnicima u biznisu. ,,Moj otac je imao obrtničku djelatnost proizvodnja pločastog namještaja, zatim je imao potrebu za prevozom zbog proširenja izvoza, tako da sam ja otvorio autoprevoz i vozio sam izvan BiH. U budućnosti imam želju da nabavim i šlepera, te da na taj način proširim svoj obrt”, rekao je Džindo.

Edin Sofović, iz Australije se vratio u svoju domovinu i otvorio vlastiti restoran. Ovaj 25-godišnji mladić, sa roditeljima je živio u Sidneju, ali kaže da je u BiH ljepše živjeti i raditi, pa čak su i procedure jednostavnije nego u Australiji. “Volim domovinu, volim grad u kojem sam se rodio, lijepo je i u Australiji, ali je ovdje ljepše. Otvorio sam restoran u Rajlovcu, posjećujem i Australiju, ali želim živjeti i raditi u rodnom gradu”, istakao je Edin.

Iris Kirlić Verem, vlasnica je frizerskog salona ”Valentino Rosso”. Frizerka je postala sa svojih 18 godina i trenutno ima preko 20 godina radnog staža. ,,Radi se o porodičnom biznisu, u ovom trenutku odlučili smo da je ipak dobro da ja samostalno vodim salon. To je posao koji volim, koji radim sa ljubavlju. Ova pomoć nam je stvarno dobro došla i zahvalna sam na tome Općini”,  ističe Iris.

Početnik u biznisu je i Goran Radošević, po zanimanju inžinjer informatike. Svoj obrt registrovao je nedavno i trenutno ima jednog zaposlenog. Cilj mu je da svoj biznis proširi i da stekne mogućnost da zaposli još mladih ljudi. ,,Odlučio sam se da osnujem svoj obrt nakon fakulteta. Prvobitno sam radio u različitim firmama, gdje sam stekao različita iskustva. Konačno sam se odlučio na korak samostalnog biznisa. Pomoć mi je jako značajna, finansijska, a prije svega i ova moralna podrška, jer se ne osjećam da sam sam u ovome. Često je bilo trenutaka kada sam se osjećao da sam sam, zbog komplikovanosti samog sistema. Trenutno radim sa stranim klijentom, podrška sam njegovoj web stranici”, kazao je Radošević.

Business Magazine