Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Otvoreni Dani trešnje: BiH i Crna Gora imaju potencijal biti lideri poljoprivredne proizvodnje

[ad_1]

“Te veze na ovim prostorima uspostavljale su se u oblasti gospodarstva, poljoprivrede, turističkih proizvoda. Među ostalim, danas ovdje imamo i partnere iz Vlade Crne Gore koji će preko velikog broja svojih izlagača svoju zemlju predstaviti ovdje u Mostaru na “Danima trešnje””, kazao je Bubalo.

Istaknuo je kako Sajam kroz sva tri dana nudi bogat i raznovrstan sadržaj.

“Sajam je prepun i kroz sljedeća tri dana svi će imati priliku naći nešto za sebe. Bit će raznih prezentacija iz područja gospodarstva, poljoprivrede, prehrambenih i turističkih proizvoda, a posebnu važnost dajemo potpisivanju dva sporazuma o suradnji i prijateljstvu, i to između Obrtničke komora BiH i Obrtničke komore Republike Sjeverne Makedonije, te između dječjih vrtića iz Mostara i Skoplja”, navodi Bubalo.

Pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi Crne Gore Miroslav Cimbaljević kazao je kako su poljoprivredni proizvođači iz te zemlje prvi put u prilici sudjelovati na “Danima trešnje”.

“Veliko mi je zadovoljstvo što Crna Gora na ovako ozbiljnom sajmu može pokazati svoju ponudu, razviti partnerski i prijateljski odnos s proizvođačima iz regije, ali i učvrstiti te neke veze koje su pokidane u prethodnom periodu. Razmjenom iskustava dobre poljoprivredne prakse možemo razvijati sinergijsko djelovanje s ciljem da naša poljoprivredna proizvodnja bude uzdignuta na višu razinu i da stremimo toj proizvodnji kakva je i u zemljama Europske unije”, naglasio je Cimbaljević.

Istaknuo je kako i Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju ogroman potencijal kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja.

“Jedan pozitivan efekt krize koja nas je pratila u proteklom periodu je to što se i svijest poljoprivrednih proizvođača podigla na višu razinu. Oni su shvatili da proizvodnja hrane mora biti primarna djelatnost, a ako naša svijest ne bude na toj razini, vrlo brzo ćemo biti u velikom problemu. Jako bitno je da radimo na edukaciji poljoprivrednih proizvođača kako bi oni sami bili uspješni, ali i da produktivnost njihove proizvodnje bude na vrlo visokoj razini. BiH i Crna Gora mogu biti lideri kada je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja u pitanju“,  kazao je Cimbaljević.

Drugog dana Sajma planirana su znanstvena predavanja, kao i dodjela nagrada i priznanja kako ustanovama tako i pojedincima – Zlatna trešnja s medaljom, a sve će biti popraćeno kulturno zabavnim programom.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti, kao i predstavnika kulturnog i sportskog života, a moto ovogodišnjeg Sajma gospodarstva, poljoprivrede i turizma “Dani trešnje 2022” je promocija suvenira i rukotvorina, kao i zaštita starih zanata.

Business Magazine