Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Ova zanimanja će biti najtraženija u 2023. godini: Plaće i do 8.000 eura

Vjerovatno nikoga ne iznenađuje podatak da će radnici u IT sektoru biti najtraženiji i tijekom 2023. godine. Međutim, procjene su da će poslodavci biti u potrazi i za radnicima u prodaji, inženjerima i zanatlijama. Posla će biti za građane svih stupnjeva obrazovanja, a zarade će varirati – od minimalca do nekoliko tisuća eura.

Da će poslovi u okviru IT sektora biti traženi i u 2023. godini potvrdio je Novu Miloš Turinski ispred tvrtke Infostud poslovi.

Prema njegovim riječima, razlog za to leži u tome što je, iako djeluje da se svaka druga osoba bavi nekim poslom u IT industriji, i dalje prisutan visoki deficit.

„Ovaj sektor se brzo razvija, a školstvo ne može da isprati to, pa iako se povećavaju kvote za upis, to i dalje nije dovoljno, tako da će programerski poslovi biti traženi u 2023. godini“, kaže Turinski.

Posebno će biti potrebni mediori, odnosno ljudi sa minimum tri godine iskustva i seniori, koji imaju iza sebe barem pet godina rada u struci.

Inače, ovo je sektor u kojem najviše može da se zaradi, pa prosječna plaća iznosi 1.600 eura, ali može da se zaradi i više od 8.000. Također, veliki broj IT stručnjaka nema formalno obrazovanje u ovoj oblasti, s obzirom na sve veći broj tečajeva.

Kontrola leta

Na drugom mjestu je zanimanje za koje je formalno obrazovanje obvezno, ali su plaće i više nego primamljive, a to je kontrola leta. „Ovo je do kraja 2022. bilo zanimanje koje je bilo najbolje plaćeno, ali vjerujem da će tijekom 2023. da se dogodi preokret, pa da će kontrola leta biti na drugom mjestu, poslije IT-a“, kaže Turinski.

I zaista, plaće kontrolora leta su vrlo visoke, pogotovo kada se uporede sa prosjekom. Građani koji se bave ovim poslom zarađuju između 3 i 4 tisuće eura mjesečno.

Zanati

„Čak i prije pandemije, bio je izražen deficit zanatlija, a tek sada on dolazi do izražaja. Tržište rada i školstvo ovdje nisu u skladu, ali je možda još veći problem što mladi nisu dovoljno zainteresirani“, kaže Turinski.

Tako su traženi automehaničari, stolari, pekari, vodoinstalateri, moleri i građevinski radnici.

Elektrotehnika i strojarstvo

Turinski dodaje da će u godini koja je pred nama biti traženi i radnici u elektrotehničkom i strojarskom sektoru, prenosi agencija.

Centralna.ba