Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Petričević: Od srijede javni poziv za podsticaje privredi

[ad_1]

“Cilj nam je da podrška privredi bude kontinuirana, što i jeste. Već četvrtu godinu dajemo podsticaje za nabavku novih tehnologija, a ove godine uvodimo i podršku malim i srednjim preduzećima”, izjavio je Petričević novinarima u Petrovu.

On je ukazao na značaj toga što privrednici od Vlade i institucija mogu računati na podršku u poslovanju kako bi mogli planirati svoje obaveze i investicije.

Petričević je danas posjetio fabriku kreveta “Models” u Petrovu, koja posluje u sastavu kompanije “Kavgiko”, da bi upoznao vlasnika o vidu podrške resornog ministarstva kroz podsticaje za povećanje plata koji za privrednike u šestom obračunskom periodu ističe 28. avgusta, te nabavke novih tehnologija.

On je rekao da se realizacija pristiglih zahtjeva koji su trenutno na procjeni očekuje početkom septembra, kada i potpisivanje ugovora.

Prema njegovim riječima, na posljednji javni pozivu za nabavku novih tehnologija sa raspoloživim fondom od 12.000.000 KM prijavilo se 313 privrednika, dok ih je prošle godine bilo 207 sa raspoloživim fondom od 7.000.000 KM, a koji su u ukupnom iznosu kroz investicije generisali oko 64.000.000 KM.

On kaže da je analiza efekata po prošlom javnom pozivu utvrdila i da je generisano više od 400 novih radnih mjesta.

“Po ovom posljednjem javnom pozivu očekujemo da ćemo imati investicije u prerađivačkoj industriji veće od 100.000.000 KM“, izjavio je Petričević.

Vlasnik grupacije “Kavgiko” Arslan Kavgić, u čijem sastavu je odnedavno počeo da radi i pogon u Petrovu, najavio je da će konkurisati na javne pozive.

On je rekao da do septembra planira zaposliti dodatnih 100 radnika s obzirom na to da grupacija proizvode plasira na tržište EU, sa mjesečnom proizvodnjom od 1.000.000 KM i sa tendencijom da se taj iznos udupla.

Petričević je prethodno boravio u Opštinskoj upravi Petrovo, gdje je sa rukovodstvom opštine razgovarao o aktuelnim problemima.

Business Magazine