Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Pogledajte iz zraka most Počitelj, impozantnu građevinu hercegovačkog autoputa

Širokobriješka kompanija Hering, koja izvodi radove, je objavila snimak iz zraka, impozantnu građevinu koja je među najzahtjevnijim objektima gradnje na Koridoru 5C.

Spajanje prvog raspona od 147 metara između stupova S3 visokog 92 metra i S4 koji je za jedan metar niži je uspješno okončano što je označilo važan pomak na izgradnji impozantne i veoma zahtjevne građevine na hercegovačkom autoputu.

Ovaj most će biti dužine 980 metara s visinom stupova 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara, čime je i najveći i najzahtjevniji projekt na izgradnji autoputa kroz Hercegovinu.

To je kontinurani prenapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

Rasponska konstrukcija je sandučastog poprečnog presjeka oslonjena na jedne stupove, što znači da je na jednom stubu jedan i drugi pravac autoputa, a ukupna širina poprečnog presjeka mosta je 21,92 metra.

Zbog toga je, kako su objasnili stručnjaci, po prvi put kod nas primijenjeno to rješenje, a zbog same veličine konzola, koja je neuobičajeno velikog raspona od 4,9 metara, bilo je potrebno poprečno prenaprezanje mosta.

U toku izgradnje i u toku ekspoloatacije vrši se oskultacija samog mosta, odnosno osmatranje sa mikrotiangulacionih stubova, koji su postavljeni na okolnim brdima i mjere precizni nivelvan, tako da se stalno provjerava i u toku izgradnje i u toku eksploatacija sigurnost i stabilnost mosta, jer je impozantnih i dimenzija i raspona.

Izvođač radova je konzorcij, koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a podizvođač radova je Hering iz Širokog Brijega, dok je ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj 28.114.889 eura bez PDV-a.

Most Počitelj gradi se u sklopu poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridou 5C, a financira se iz sredstava Europske investicijske banke (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet miliona eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Centralna.ba