Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Pokrenut novi projekat podrške regionalnoj ekonomskoj integraciji


Samo istinsko partnerstvo između svih strana osigurat će ispravno provedene reforme i uspjeh prema našem zajedničkom dvostrukom cilju – regionalnoj ekonomskoj integraciji i približavanju evropskom tržištu, ocijenjeno je na otvaranju projekta “EU4Business: Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji” u Skoplju.

Funkcionalni sistem infrastrukture kvalitete je katalizator za poboljšanje kvalitete proizvoda i usluga u ekonomiji. Pomaže da se stimuliše potražnja za ovim proizvodima i uslugama dokazujući da su proizvodi određenog traženog kvaliteta. Ispitani proizvodi se smatraju “prikladnim za primjenu” i dobijanjem oznake kvalitete proizvodi se lakše izvoze na druga tržišta. Pet ključnih komponenti čine sistem infrastrukture kvalitete: akreditacija, standardizacija i mjeriteljstvo, kao i certifikacija i ispitivanje/inspekcija.

David Oberhuber, direktor GIZ-a u Sjevernoj Makedoniji, izjavio je da je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) veoma ponosan što je ponovo dobio zadatak da implementira projekat koji će povećati trgovinu i konkurentnost na tržištima članica CEFTA-e. To je nastavak i dopuna naših tekućih zajedničkih aktivnosti sa članicama CEFTA-e u svrhu podrške implementacije trgovinskih reformi u regionu u skladu sa zahtjevima u procesu pristupanja EU.

“Efikasan sistem infrastrukture kvalitete će zaštititi i potrošače od nesigurnih proizvoda i preduzeća od nesrazmjernih troškova i nepoštene tržišne konkurencije. S druge strane, e-trgovina je jedna od najbrže rastućih oblasti trgovine uslugama u ekonomijama članica CEFTA-e. Regionalna integracija u ovoj oblasti omogućit će potrošačima da imaju koristi od većeg izbora i nižih cijena, a trgovci na malo mogu smanjiti troškove transakcija i dobiti pristup novim tržištima na isplativ način”, istakao je Oberhuber.

Steffen Hudolin, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Republici Sjevernoj Makedoniji, izjavio je da je funkcionalna i pouzdana infrastruktura kvalitete osnovni preduslov za slobodno kretanje robe, dok je e-trgovina novi alat koji donosi ogroman potencijal za rast prekogranične trgovine.

“Drago nam je što će EU podržati ekonomije članica CEFTA-e kako bi ojačale svoju regionalnu saradnju i poboljšale slobodan protok robe. Tako će građani i preduzeća iz regiona moći da iskuse jednu od ‘četiri slobode unutrašnjeg tržišta’ kao u EU. Također vjerujemo da će rezultati ovog projekta dalje dovesti do novih mogućnosti za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta”, naglasio je.

Otto Graf, zamjenik šefa misije u Ambasadi Njemačke u Sjevernoj Makedoniji, podsjetio je da Vlada Njemačke podržava tekuće regionalne ekonomske reforme i napore u saradnji u okviru Berlinskog procesa od 2014. godine.

“Regionalna ekonomska integracija će povećati produktivnost ekonomija, dovesti do niže cijene i povećanja blagostanja, a doprinijet će i stabilnosti regiona”, naglasio je. “Ovaj projekat je nastavak partnerstva između njemačke Vlade, EU-a i ekonomija članica CEFTA-e na implementaciji trgovinskih reformi u okviru članica CEFTA-e u skladu sa zahtjevima procesa usklađivanja s EU-om. Zajedno s članicama CEFTA-e, posvećeni smo tome da regionalna ekonomska integracija uspješno funkcioniše za preduzeća”.

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije Republike Sjeverne Makedonije, izjavio je da sve ekonomije članica CEFTA-e moraju pokazati spremnost za saradnju sa svim susjednim članicama. Kako je naglasio, regionalna ekonomska integracija je najvažniji pokretač regionalnog ekonomskog razvoja i ubrzanog ekonomskog oporavka od pandemije Covid-19, a Sjeverna Makedonija već uviđa prednosti te saradnje na nacionalnom nivou.

“Kroz ovaj projekat dobit ćemo podršku kako bismo ojačali naše institucije infrastrukture kvalitete i uskladili ih sa zahtjevima EU-a, što će nam pomoći da postanemo konkurentniji u regionu u trgovini industrijskom robom. Internet trgovina u Sjevernoj Makedoniji cvjeta, što se očituje u snažnim udruženjima i ogromnoj dinamici u sektoru. Ovaj projekat vidimo kao sjajnu priliku da napredujemo u ovim oblastima i da doprinesemo zajedničkom cilju – da našim poslovnim operaterima u članicama CEFTA-e osiguramo pristup do 20 miliona klijenata”, ocijenio je.

Emir Đikić, direktor Sekretarijata članica CEFTA-epodsjetio je da je Akcioni plan zajedničkog regionalnog tržišta (CRM AP) odskočna daska za Zapadni Balkan da se uskladi sa pravilima jedinstvenog tržišta EU-a.

“Preduzeti su važni koraci ka približavanju regiona jedinstvenom tržištu EU-a. Akcioni plan zajedničkog regionalnog tržišta predviđa da će Zajedničko regionalno tržište funkcionisati u skladu sa Pravnom stečevinom EU-a kako bi se osiguralo slobodno kretanje industrijske robe između zemalja Zapadnog Balkana 6 (WB6). Za to je neophodna potpuno funkcionalna i usklađena infrastruktura kvalitete. Članice su već prepoznale ekonomski potencijal e-trgovine i sigurni smo da ćemo nastaviti da zajednički gradimo prosperitetne ekonomije širom regiona”, naglasio je Đikić.

Johanna Wohlmeyer, menadžerica fondova u GIZ-u, koja je predstavila projekat, izjavila je da regionalna ekonomska integracija nudi veliki potencijal za rast u ekonomijama Zapadnog Balkana.

Akcioni plan zajedničkog regionalnog tržišta (CRM AP) postavlja okvir za projekat s krajnjim ciljem da se postigne nesmetan protok roba, usluga i visoko kvalifikovane radne snage. Potrošači i kompanije podjednako će profitirati od regionalno usklađenog okvira koji omogućava lak i siguran promet industrijske robe i robe iz elektronske trgovine. Budući da projekat podržava regionalnu integraciju zasnovanu na Pravnoj stečevini EU-a, on također direktno doprinosi naporima regije za pristupanje EU”, kazala je Wohlmeyer.

Projekat Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji doprinosi stvaranju poslovnog okruženja koje preduzećima štedi troškove i vrijeme pri trgovanju na regionalnom tržištu. Istovremeno, jača nadzor nad tržištem i sigurnost potrošača uvođenjem standarda EU-a. Podržava vladine agencije da pojednostave procedure neophodne za trgovinu robom i uslugama u regionu, pripremajući tako i ekonomije članica CEFTA-e za jedinstveno evropsko tržište.

Business Magazine