Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Poljoprivrednici apeluju: Proglasite stanje elementarne nepogode i nadoknadite nam štete

[ad_1]

Novac za jesenju sjetvu presušio je sa sušom, poruka je nekoliko poljoprivrednih udruženja iz Bosne i Hercegovine.

“Tražimo da se u Bosni i Hercegovini proglasi elementarna nepogoda – suša, da se jednostavno proizvođačima proba pomoći da bi zasijali jesenju sjetvu i sve ostalo”, kazao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Pored toga, imali su još nekoliko zahtjeva čiji je cilj, kako ističu, dugoročno pomoći poljoprivredi.

“Donijeli smo zaključak za plavi dizel da se uvede u Bosni i Hercegovini, plavi dizel se mora uvesti zato što nijedna država u Evropi nije bez plavog dizela, samo BiH nema plavi dizel”, ističe Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.

“U Federaciji BiH je to donekle riješeno, ali i mi krećemo sa obezbjeđenjem sredstava za jesenju sjetvu, sav repromaterijal koji će biti u velikoj potražnji, sve zemlje muku muče sa đubrivom, osnova će biti obezbijediti količine”, naglasio je Đuro Kopačević, predsjednik Udruženja “Žito” Odžak.

Od protesta se za sada odustaje, ali ne i od borbe, poručili su ratari.

“Mislim da će Bosna i Hercegovina doći u problem po pitanju hrane jer će ljudi satanizovati stoku, jer nema matematike više tako”, naglašava Bakajlić.

“Suše, pandemije, nema šta nas nije potrefilo, rat u Ukrajini, sve to selo mora da podnese, ali kako i na koji način. Ja se bojim, ukoliko se vlast ne odazove da pomogne”, kazao je Kopačević.

Podsjetimo, zbog višemjesečne suše šteta na usjevima je ogromna, a očekuje se da će prinos kukuruza biti umanjen i do 80 posto, što će se odraziti na nedovoljne količine hrane i smanjenje stočnog fonda.

Objava Poljoprivrednici apeluju: Proglasite stanje elementarne nepogode i nadoknadite nam štete pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Business Magazine