Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Potvrđena optužnica protiv milijardera Pramoda Mittala, Ivane Bunoze, Mate Pavkovića, Erne Mehmedović…

Županijski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva protiv bivših članova Nadzornog odbora i menadžmenta u Global Ispat koksnoj industriji (GIKIL) Lukavac u predmetu organiziranog kriminala u vezi s djelima iz oblasti korupcije i gospodarskog kriminala.

Optuženi su Pramod Mittal, Rajib Das, Parameš Batačarija, Ivana Bunoza, Mate Pavković, Erna Mehmedović, Faik Buševac i Vehid Mešić.

Pramod Mittal vođa grupe

Pramod Mittal, kao vođa grupe za organizirani kriminal i osnivač i vlasnik pravne osobe GSHL (Global Steel Holdings Limited-London) koja je je bila suvlasnik GIKIL-a, te Das, Batačarija, Bunoza, Pavković i Mehmedović, su optuženi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa zloporabom položaja i ovlašćenja, dok su nekadašnji direktori GIKIL-a i Koksnokemijskog kombinata (KHK) Vehid Mešić i Faik Bušovac optuženi za krivično djelo sklapanje štetnog ugovora.

– Optužnicom su obuhvaćene radnje koje se vezuju za razdoblje od 2003. do 2019. godine u nekoliko segmenata: neispunjavanje ugovornih obveza stranog ulagača, firme GSHL, u iznosu od oko 45 milijuna KM u GIKIL-u, kao i za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a na osnovu tzv. eksternih menadžerskih ugovora koje je navodno pružao GSHL društvu GIKIL, čime je protupravno prisvojeno oko 21 milijun KM u cilju nezakonitog povrata uloženog kapitala stranog ulagača GSHL-a.

Bivši menadžeri u GIKIL-u i KHK Mešić i Bušovac su optuženii za krivično djelo sklapanje štetnog ugovora, koji je potpisan 2004. godine, a koji je bio suprotan interesima domaćeg člana društva KHK, kao i općenito za društvo GIKIL, a na osnovu kojeg je i omogućeno preuzimanje apsolutne upravljačke strukture GSHL-a u GIKIL-u, kao i da GSHL ne ispuni svoje ugovorne obveze u ulaganju 45 milijuna KM u društvo.

Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi NO GIKIL-a od siječnja 2017. godine, te Erna Mehmedović bivša tajnica u GIKIL-u, su optuženi da su postali članovi kriminalne grupe, odnosno da su svjesno djelovali u cilju daljeg sticanja protupravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu u iznosu od 12,9 milijuna američkih dolara, kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je bio pod mjerama zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u, ali i da sebi pribave korist na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u.

Mada su znali da je nad firmom GSHL otvoren likvidacijski postupak i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal pod istragom Tužiteljstva kao vođa grupe za organizirani kriminal, u rujnu 2019. godine su nezakonito sazvali Skupštinu Društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud Tuzla donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka Skupštine Društva.

Slobode lišeni 2019.

Mittalu, Dasu i Batačariji je Županijski sud Tuzla u srpnju 2019. godine, kada su lišeni slobode, odredio mjeru pritvora. Međutim, sud je nedugo nakon toga uvažio prijedloge njihovih branitelja i umjesto pritvora prihvatio ponuđeno jemstvo u ukupnom iznosu od 3 milijuna KM.

Također sud je odredio i privremenu mjeru osiguranja imovinsko pravnog zahtjeva u korist GIKIL-a na osnovu kojeg je Pramod Mittal uplatio 11 milijuna eura na otvoreni namjenski račun u korist oštećenog društva GIKIL, a kojim je zabranjeno raspolagati do okončanja krivičnog postupka.

Umjesto mjere pritvora tada su Mittalu, Dasu i Batačariji određene mjere zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti i dužnosti u GIKIL-u, članstvo u NO ili bilo koje druge dužnosti u GIKIL-u, a u slučaju kršenja ovih mjera im se ponovo može odrediti mjera pritvora. Te mjere su na snazi i danas.

Mittal, Das i Batačarija još nisu ispitani na okolnosti proširenja istrage, te je optužnica protiv njih podignuta samo za radnje i okolnosti za koje su ranije ispitani.

Dokumentacija više puta vještačena

Branitelji ove trojice optuženih su na mnoštvo poziva Tužiteljstva za istražno ročište u prethodnih nekoliko godina dostavljali medicinsku dokumentaciju za njih, pravdajući na taj način njihovo odsustvo.

Medicinska dokumentacija je više puta vještačena a nalazi vještačenja ne opradavaju odustvo osumnjičenih i nedolazak na istražna ročišta.

Obzirom na to da vještaci navode da navedeni zdravstveni problemi nisu prepreka za njihovo pojavljivanje na istražnom ročištu, Tužiteljstvo je nadležnom sudu predložilo da se mjera jemstva za trojicu optuženih ukine i realizira u korist Proračuna FBiH, te da im se ponovo odredi mjera pritvora.

Jedan od mehanizama osiguranja njihovog prisustva na suđenju i naknadnom ispitivanju, je i to da će se optužnica poslati putem međunarodne pravne pomoći, a ne samo putem njihovih branitelja u BiH.

Također, optužnicom je predloženo da se u vezi s postavljenim imovinsko pravnim zahtjevom u korist GIKIL-a izvedu potrebni dokazi te da sud presudom obveže osumnjičenog Pramod Mittala i pravnu osobu GSHL da u cjelosti ispune svoje obveze prema oštećenom, kako su one određene postavljenim zahtjevom – priopćeno je iz Tužiteljstva Tuzlanske županije.

Centralna.ba