Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Premijer Nikšić održao sastanak s delegacijom MMF-a – Centralna.ba

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je danas da je u petak, 10. studenoga, na kraju radnog dana raspisan Javni poziv za odabir domaćinstava za raspodjelu pomoći EU kao podrške BiH u prevladavanju energetske krize .

Prema posljednjoj jutros obavljenoj analizi, u aplikaciju koju je za Ministarstvo izradio UNDP BiH unesene su 180.322 prijave za 356.642 osobe.

Prema spolnoj zastupljenosti, od ukupnog broja prijavljenih članova kućanstva, 203.443 su žene, a 153.448 muškarci.

Po kategorijama, do sada je najviše zahtjeva podneseno u kategoriji umirovljenika, 126.098, zatim u kategoriji korisnika dječjeg doplatka 30.623, u kategoriji korisnika stalne novčane pomoći 23.921 te u kategoriji samohranih roditelja 1.647 zahtjeva uneseno do ovog trenutka.

Općine koje su unijele najveći broj prijava su: Zenica 12.026, Novi Grad Sarajevo 10.739, Tuzla 7.702, Ilidža 6.631, Travnik 6.413. Slijede Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i drugi.

„Važno je napomenuti da je u provedbi ovog javnog poziva sudjelovalo svih 79 općina i gradova te da se u svim općinama svakodnevno unose prijave u aplikaciju. Ovim najbržima želim čestitati na požrtvovnosti i trudu da svi zajedno što prije dobijemo isplaćena sredstva građanima, a svim općinama i gradovima želim zahvaliti na prihvaćanju suradnje i izvrsnom radu u proteklom periodu,“ kazao je Delić .

Tijekom ovog tjedna općine će u prijavu unijeti zaostale prijave, nakon čega ćete dobiti uvid u podatke o tome koliko je prijava pristiglo na javni poziv.

“Nakon toga ćemo imati privremenu listu kojoj će građani moći pristupiti putem aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom će razdoblju kućanstva koja nisu na popisu uspješnih zahtjeva dobiti mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačne liste“, pojasnio je Delić i dodao kako će na temelju konačne liste, Vlada FBiH donijet će odluku o pojedinačnim iznosima, po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će biti doznačena općinama i gradovima”, dodao je ministar.

Nakon toga će općine i gradovi vršiti plaćanja prema krajnjim korisnicima. Kompletan potproces trebao bi biti završen do kraja godine.