Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Procjena stručnjaka: Ako ove tri države uđu u recesiju, BiH može očekivati pad izvoza

Procjena stručnjaka: Ako ove tri države uđu u recesiju, BiH može očekivati pad izvoza.

Najave prema kojima bi u godini koja je pred nama moglo doći do pada ekonomske aktivnosti na tržištima zemalja članica Europske unije, odnosno recesije, svakako se s velikom pozornošću prate i u Bosni i Hercegovini, čiji su ekonomisti itekako svjesni činjenice da svaka promjena u zemljama okruženja ima utjecaj i na ekonomske tokove u našoj zemlji.

To osobito vrijedi u slučaju izvozno orijentiranih poduzeća koja uglavnom svoje proizvode i izvoze na tržišta nekih od zemalja članica Unije.Faruk Hadžić, jedan od najpoznatijih makroekonomskih analitičara u BiH, profesor, dekan sveučilišta SSST u Sarajevu, u razgovoru za Večernji list podsjeća kako procjene pokazuju da će ekonomije država članica Europske unije sada ući u fazu usporavanja ekonomske aktivnosti, a to, ako se analizira povezanost domaćeg gospodarstva s tržištima u EU, svakako može imati posljedice i na BiH.Pritom je uputio i na procjene koje je iznijela Centralna banka, kao i MMF, a koje govore da se u BiH očekuje oko jedan posto ekonomskog rasta, te dodaje kako usporavanje ekonomske aktivnosti dolazi nakon snažne inflacije, kada se podizanjem kamatnih stopa nastoje obuzdati inflatorna kretanja.

Kada je riječ o državama na koje posebno treba obratiti pozornost, Hadžić navodi kako su to Njemačka i Italija, ali i Republika Hrvatska, te treba pomno promatrati što će se događati u njihovim ekonomijama, uz napomenu da će se svaka negativna pojava na tim tržištima odraziti i na BiH, i to prije svega kroz pad izvoza.

Ključni će biti pokazatelji u prvom tromjesečju ove godine, no Hadžić, isto tako, ističe i kako je u ovom trenutku nemoguće dati konkretnu procjenu o snazi, ali i trajanju recesije jer su uvijek moguće promjene.Podsjeća i kako, primjerice, nitko nije mogao zamisliti da će doći do agresije Rusije na Ukrajinu, koja se onda reflektirala i na gospodarske tokove.

Kada je riječ o procjenama, treba podsjetiti kako je Centralna banka BiH u svojim makroekonomskim projekcijama 2022. – 2024. navela da se u Europskoj uniji očekuje značajno usporavanje ekonomske aktivnosti u ovoj godini, prenosi Večernji.ba