Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Prodavali i do 30 feninga skuplje: Građanima je po nezakonitoj cijeni prodano najmanje 700.000 litara goriva

Kako su sa rusko-ukrajinskom krizom krenula poskupljenja goriva i kod nas, pojedini naftaši iz Srpske odmah su se upustili u lov u mutnom, kršeći uredbu o ograničenoj marži na naftne derivate, a sve s ciljem sticanja što većeg profita.

Tako su litar goriva prodavali i do 30 feninga skuplje nego što je dozvoljeno, čime su dobrano oštetli kupce, ali ni oni iz ove priče nisu izašli bez posljedica.

Podaci Inspektorata Srpske pokazuju da su kršenjem marži benzinske postaje u RS protupravno stekle imovinska korist od skoro 140.000 KM. Međutim, gramzivost ih je koštala deset puta više.

– Republička tržišna inspekcija, s manjim prekidima, od ožujka ove godine kontrolira benzinske postaje. Do sada su obavljene 163 kontrole, a u 101 slučaju utvrđene su određene nepravilnosti. Na osnovu toga izdana su 202 prekršajna naloga u vrijednosti od oko 1,5 milijun KM, dok utvrđena protupravno stečena imovinska korist iznosi 139.287 KM – kaže za Srpskainfo glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić.

Kad je riječ o kršenjuspomenute uredbe, ističe da su inspektori zaticali različite situacije.

– Tako je, u jednom slučaju, po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM. Na drugoj pumpi, ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,7 KM – ističe Gavrić.

Kako saznaje Srpska info, naftaši su prodavali litar goriva između par feninga i čak 0,30 KM skuplje nego što su smjeli. Otprilike, građanima je po nezakonitoj cijeni prodano najmanje 700.000 litara goriva.

U Grupaciji za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS nismo dobili komentar na kršenje marži i spomenuti iznos kazni, dok u udruženjima potrošača pozdravljaju sankcioniranje naftaša koji su pokušali profitirati na nezakonit način. Međutim, nezadovoljni su zaštitom građana.

– Aktualna cijena goriva, koja se približila 3,5 KM, ionako je previsoka za veliku većinu građana kojima je automobil potreba, a imaju sve manje novca za benzin i dizel. Oni su samim poskupljenjima, koja su od ožujka izuzetno česta, na velikom gubitku, a da ne govorimo o prevarama naftaša. Spomenuti iznos izrečenih kazni pokazuje da su inspektori radili svoj posao, i tako treba biti. Naime, svi koji ugrožavaju prava potrošača, na bilo koji način, za to moraju da budu kažnjeni – naglašava za Srpskainfo izvršna direktorka trebinjskog Udruženja građana „Oaza“ Nedeljka Ilijić.

Međutim, žalosno je što od kazni izrečenih naftašima, građani, kako kaže, nemaju ništa.

– U ovom slučaju zaradit će država, a što ćemo s ljudima kojima su naftaši gorivo prodavali skuplje nego što su smjeli?! Njima samo ostaje mogućnost da tuže pumpe koje su kršile spomenutu uredbu, što će, naravno, malo tko uraditi. Jer, treba pokrenuti i platiti parnicu i čekati da se ona završi – naglašava Ilijićeva.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Centralna.ba