Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Radnici tvrtke u BiH izborili se za veća primanja i 13. plaću

Radnici firme “Remus” iz Sanskog Mosta vratili su se danas na posao nakon što su postigli dogovor s vlasnicima iz Austrije o povećanju osobnih primanja, te određenim uvjetima  rada.

Sporazumu su prethodili mučni pregovori, uz dosta nervoze, koja je kulminirala kada su vlasnici, nakon što radnici nisu željeli ući u hale da pregovaraju, tražili od njih da napuste krug poduzeća, što su radnici i učinili.

Ispred ograde firme proveli su više sati, tokom kojih su predstavnici vlasnika izlazili s više ponuda radnicima, pišu Nezavisne novine.

Naposlijetku, radnici su pristali na prijedlog kojim se definira povećanje plaća od 15 posto, isplata trinaeste plaće u godini, plaćanje materijalnih troškova za prijevoz, kao i na poboljšanje određenih uvjeta rada.

Podsjećamo da su radnici u protekli petak obustavili proizvodnju, tražeći veća primanja i bolje uvjete rada.

Inače, spomenuta austrijska kompanija je proizvodni pogon u Sanskom Mostu otvorila prije petnaestak godina i u međuvremenu su najveći dio proizvodnje iz Austrije prebacili u ovaj grad.

Zapošljavaju oko 300 radnika, a poduzeće se bavi proizvodnjom auspuha za automobile i danas su, sa 30 milijuna maraka godišnjeg prometa, lideri metaloprerađivačke proizvodnje u Unsko-sanskoj županiji.

Centrlna.ba