Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Rast potrošačke korpe EU 18,4 posto u januaru


Kako navodi španski El Pais, litar mlijeka se u supermarketu u Madridu prodaje za 90 cijenti, u Londonu za 92 cijenta, u Berlinu 1,05 eura, a u Parizu 1,54 eura. Cijena kilograma jabuka kreće se između 1,46 eura, koliko košta u Rimu, do 2,69 eura koliko je u Briselu.

Usklađena stopa rasta CPI se u januaru u EU popela na 18,4 posto na godišnjem nivou, a u čak u 14 zemalja povećanje je bilo veće, kao što je na primjer u Nejmačkoj, sa povećanjem od 20,5 posto i Portugalu, sa 21,1 posto; u drugim zemljama povećanje je iznad 10 posto, kao što je u Španiji sa 15,5 posto, Francuskoj sa 14,4 posto, i Italiji sa 12,6 posto, što pokazuje da je povećanje cijena narušilo moć građana i otvorilo debatu o tome kako se nositi sa situacijom i da li povećanje cijena neko u prehrambenom sektoru zloupotrebljava.

Rast cijena hrane izazvan zbog više faktora

Stručnjaci se uglavnom slažu da je porast cijena izazvan kombinacijom više faktora. U istraživanju Unverziteta Ahrus iz Danske navodi se da i pored pada cijena električne energije, cijene hrane nastavljaju da rastu u Evropi, tako da sada 52 posto potrošača više obraća pažnju na cijene nego prije pandemije, a 31 posto više nego 2020. godine; 54 posto potrošača smatra da je rat glavni uzrok skoka cijena, a 48 posto je mišljenja da se povećanje troškova loše raspoređuje i da je sukob “omogućio distributerima i proizvođačima da ostvare veći profit“, prenosi El Pais.

Njemačka, sa najvećom ekonomijom od zemalja u zoni eura, jedna je od onih koja najviše pati od rasta cijena hrane, što delom predstavlja odraz problema sa kojima Evropa pokušava da izađe na kraj, kao što su zatvaranje plastenika tokom zime zbog povećane cijene energenata.

Ograničen izvoz proizvoda iz Maroka uticao je na nestašicu voća i povrća u Velikoj Britaniji. Kako navode stručnjaci, sve to je dovelo do potražnje za proizvodima iz Almeriji i Mursije, takozvanim voćnjacima Evrope. Izvori El Paisa u prehrambenoj industriji navode da je proizvodnja krastavaca i paprike opala, dok su cijene posljednjih mjesec dana porasle 120 posto za krastavce, 104 posto za paprike, i 60 posto za paradajz, ali navode da postoje izgledi da se situacija normalizuje u narednim sedmicama.

Business Magazine