Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Ruska Sberbanka napušta europsko tržište

Najveći ruski kreditor, Sberbank, objavila je da napušta europsko tržište, jer se tamošnje podružnice suočavaju sa velikim odlivom gotovine, piše BBC.

Banka je priopćila da više nije u mogućnosti osigurati likvidnost svojim europskim bankama kćerima, ali da je razina njenog kapitala i kvalitet aktive dovoljni da izvrše plaćanja svim deponentima.

Europska centralna banka je jučer naložila zatvaranju europskog ogranka Sberbanke, koja je upozorila da će se suočiti sa neuspjehom zbog smanjenja depozita nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH objavila je sinoć da je poduzela ključne aktivnosti u okviru svojih ovlasti definiranih Zakonom o Agenciji za banksratsvo FBiH i Zakonom o bankama kao reakciju na nastale događaje nakon objave sankcija koje se odnose na kapital i banke povezane sa Ruskom Federacijom.

Ističu da je zaključno sa 1. ožujkom 2022. finaliziran model za trajno rješavanje pitanja nastavka redovnog poslovanja Sberbank BH d.d. Sarajevo kroz prijenos vlasništva sa Sberbank Europe Ag na domaće društvo ASA Finance d.d. Sarajevo, prenosi agencija.

Centralna.ba