Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Skratili radno vrijeme carinskih službi u RH, kamioni iz BiH ostaju “zatočeni” na carini

Salem Ekmeščić, jedan od najuspješnijih bh. gospodarstvenika, vlasnik EZ grupe iz Busovače koja se bavi higijenom, kozmetikom i ambalažom, uvijek je rado slušan sugovornik. Čovjek bogatog iskustva važan je kotač i u Gospodarskoj komori FBiH, a njegove poruke važne su za cjelokupnu ekonomiju zemlje, piše Večernji list BiH.

Složena situacija

Ovih dana upitali smo ga kako funkcionira gospodarstvo nakon ulaska Hrvatske u Schengen s obzirom na to da je ona prvi susjed i praktički u mnogo pogleda najvažniji partner Bosni i Hercegovini. – Ovisi o tome s koje pozicije čovjek gleda. Mi bilježimo najveći izvoz u Hrvatsku, ali nemamo još dovoljno iskustva sa Schengenom s obzirom na to da smo tek u prvim danima primjene, međutim, postoji jedna stvar koja nije dobra. Zakomplicirala se situacija s teretnim prometom tako što su skratili vrijeme rada carinskih službi i sada, kada želimo cariniti robu, imamo razdoblje do 14 sati da to učinimo. Poslije te satnice vozilo ostaje na carini i čeka se do sutra ujutro – priča nam Ekmeščić. N

aravno, ako se stigne do 14 sati sve obaviti, situacija bi trebala biti olakšana, barem kada se ide prema drugim zemljama. – Tako će izvoz u druge zemlje, poput Slovenije, zasigurno ići mnogo lakše i imati svoje prednosti, a u idućem razdoblju ići ćemo malo prema Austriji i Italiji i bit će nam lakše – priča nam Ekmeščić te se nada da će se situacija s teretnim prometom vratiti na staro kako bi takva vozila mogla nesmetano ići u bilo kojem razdoblju dana prema Schengenu s obzirom na to da je to iznimno važno za gospodarski razvitak ove zemlje. Pitamo sugovornika i o situaciji s uvođenjem eura u Hrvatsku s obzirom na to da naša konvertibilna marka jamči svakoj novčanici i kovanici pokriće u eurima.

– Euro je pojednostavio situaciju u odnosu na druge zemlje. Pogotovo nama koji mnogo radimo, moraju se osigurati različite valute, onda je sigurno svim gospodarstvenicima olakšana situacija ako se smanji jedna vrsta valute pa sada imamo tu širu primjenu eura. Kada gledamo zemlje susjedstva, uz našu marku, još je ostao dinar u Srbiji, a većina zemalja prelazi na euro i sigurno to pojednostavljuje situaciju – ispričao nam je Ekmeščić.

Pitamo ga i kakva je situacija s Kinom jer znamo da mnoge sirovine stižu iz te zemlje, a proteklih godina raste cijena proizvoda, prijevoza, usluga… Uz sve to, mjesecima se znalo čekati na tankere koji su prevozili robu. Ovih dana govori se o ponovnom aktiviranju koronavirusa u toj zemlji, a uvijek je prisutna i ta žalosna tema rata u kojoj bi se ovaj put mogli naći Kina i Tajvan. Ipak, za sada je situacija stabilna. Ekmeščić ima i dobrih vijesti. – S Kinom osobno nemam problema.

Meni je prije dva dana roba stigla u Rijeku i zasad ne osjetim ništa novo da se događa. Evo, mogu vam potvrditi da je cijena prijevoza naglo pala i roba je nešto pojeftinila. Ne bih govorio o postocima, međutim, osjetno je da se događaju neki pozitivniji trendovi u odnosu na ranije vrijeme, a sada, hoće li se i koliko to zadržati, ostaje za vidjeti – priča Ekmeščić. Za kraj ostavljamo temu nesretnog rata na europskom kontinentu i ruskoga napada na Ukrajinu.

Situacija, iako će 24. veljače prva godina od njegova početka, nije nimalo bolja nego tada. I dalje se ratuje na gotovo cijelom teritoriju Ukrajine i broje se ljudske žrtve. Gospodarstvo itekako pati jer su te dvije zemlje u mnogočemu bile europski predvodnici, od proizvodnje žitarica do proizvodnje gnojiva, pa sve do energenata. Sve to naposljetku je dovelo i do ogromnog rasta inflacije te visokih cijena. Ekmeščić nam zato šalje poruku nade – da će se i ova situacija što skorije smiriti.

Željeti, tražiti i moliti

– Treba željeti, tražiti i moliti. Moramo živjeti, mora nas se pustiti da živimo i da ove komplikacije prestanu. Život nam je u povijesnim razmjerima jako kratak i šteta je sve ovo što se događa. Mi u BiH vidimo kako nam mladost nestaje na razne načine.

Vide valjda to i u drugim zemljama svijeta gdje se to događa i zato bi trebalo situaciju stabilizirati i donijeti mir u ovaj svijet, a to je opet do visokih politika. Ne možemo utjecati na to, ali, kao što sam rekao, možemo željeti, tražiti i moliti – zaključio je Salem Ekmeščić iz Busovače, uspješni bh. gospodarstvenik s kojim smo komentirali aktualne teme.

 

Centralna.ba