Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Što kažu poslodavci, a što ekonomisti: Možemo li u BiH do 4 radna dana u tjednu

Ni u Njemačkoj se ne radi četiri dana u tjednu, pa će teško i u BiH, gdje je produktivnost svakako manja. Iako pojedine bh. kompanije izlaze iz bh. okvira – za mnoge takvo radno vrijeme je utopija.

Od Španjolske, preko Danske, Belgije, Finske, Islanda… Skraćivanje radnog tjedna sa pet na četiri dana, uglavnom se pozitivno odrazilo na produktivnost radnika i povećanje proizvodnje. Ipak, očekivati da BiH uradi isto, barem za sada, malo je vjerojatno, jer ne postoje jedinstveni propisi koji regulira u ovu oblast.

“Finska je prva uvela četverodnevni radni tjedan i to se pokazalo efektnim i za poslodavce i za radnike. Međutim, u BiH postavlja se pitanje da li su poslodavci za takve stvari opredijeljeni, iz prostog razloga što znamo da oni uzimaju zadnji atom snage od radnika kako bi ostvarili svoj profit”, naglasio je Adis Kečo iz Saveza samostalnih sindikata BiH, piše N1.

Iz Udruženja poslodavaca FBIH još nemaju služben stav o ovom pitanju. No, niska produktivnost ne ide u prilog ovoj ideji.

“Naravno, ako biste tražili privatna mišljenja, pojedinih predstavnika ovog Udruženja, oni ustvari govore o tome da čisto sumnjam da smo u ovoj fazi tehnološkog i svakog drugog razvoja, napretka i standarda u kojima radnici žive, da smo spremni za to”, izjavio je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

“Neka istraživanja pokazuju da mi u BiH, a i u regionu, imamo efektivno radno vrijeme oko pet sati. Tako da, dok god ne dođemo u poziciju da imamo nekih šest do sedam sati efektivnosti radnog vremena, mislim da ne trebamo razmatrati tako nešto”, stav je Saše Aćića iz Udruženja poslodavaca RS.

Stavove poslodavaca potkrijepili su i pojedini ekonomisti.

“Jer kad pogledate, naši ljudi, ne da rade 42, nego 50 i 60 sati, naročito oni koji rade na crno. Mi smo zemlja jedne niske produktivnosti, pa skraćenje radnog vremena u takvim uvjetima, nije realno”, rekao je ekonomski analitičar Aleksa Milojević.

No, da je u određenim, specifičnim djelatnostima, raditi četiri, umjesto pet dana moguće, pa i poželjno, i to baš u BiH, dokazuje nekoliko kompanija. Šansu za ovako organizovan sistem rada, posebno imaju IT kompanije.

Benefite ovakvog načina rada prepoznaju i psiholozi, koji skraćivanje radnih dana povezuju sa smanjenjem stresa, te sindromom pregorijevanja. No, teško je očekivati da će ova ideja zaživjeti u širem obimu, prenosi N1.

Opširnije u video.